Ο 60χρονος Ουκρανός Γκέοργκι Λιτιτσέφσκι είναι ένας δημιουργός που μέσα από την καλλιτεχνική του πρακτική αποδεικνύει τις ανεξάντλητες δυνατότητες των κόμικς.

Ads

Ανατρεπτικά και ιδιόρρυθμα, ζωντανά και παιγνιώδη, πρωτότυπα και ευρηματικά, αποκαλυπτικά και καυστικά, τα έργα του χαρακτηρίζονται από έντονα χρώματα και επίπεδες επιφάνειες.

Τόσο η παιδικότητα και η επιφανειακή αφέλεια, όσο και η γρήγορη χειρονομιακή γραφή που ενυπάρχει στην αισθητική των κόμικς, μπολιάζεται με ανθρώπινες καταστάσεις και συμπεριφορές, με αναφορές σε ιδεολογικά και υπαρξιακά ζητήματα υποδηλώνοντας τον βαθύ ουμανισμό του δημιουργού.

image

Ads

Οι Υποθετικοί χοροί περιλαμβάνουν μια σειρά από μεγάλων διαστάσεων επιτοίχια έργα σε πανί αλλά και κόμικς σε χαρτί, συνθέσεις μικρότερων διαστάσεων, παλαιότερα αλλά και νέα, όπου οι σουρεαλιστικές σκηνές και οι αινιγματικοί τους διάλογοι, ξεπηδούν μέσα από περιστατικά της ιστορίας και διατυπώνουν έμμεσα την σύγχρονη ιδεολογική υστερία, την κοινωνική ανισορροπία, τις πολιτικές και πολιτισμικές δυσλειτουργίες.

Αυτή η προσέγγιση και διαπραγμάτευση των θεμάτων ορίζει μια αναπάντεχη σκηνογραφία του ανθρώπινου πολιτισμού όπου ο Βαρόνος Μινχάουζεν, η χορεύτρια Ισιδώρα Ντάνκαν, ο ποιητής Σεργκέι Γιεσένιν, ο πολιτικός Ανατόλι Λουνατσάρσκι κ.α. «χορεύουν» με υβριδικές και παράδοξες μορφές στις οποίες το ανθρώπινο συνδυάζεται με το ζωικό και το πραγματικό με το ονειρικό.

Η έκθεση του με τίτλο «Υποθετικοί Χοροί» στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, εγκαινιάζεται την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου και εντάσσεται στο πρόγραμμα του Έτους Ελλάδας -Ρωσίας 2016.

Επιμέλεια: Ειρήνη Παπακωνσταντίνου, Ιστορικός Τέχνης-Επιμελήτρια του ΚΜΣΤ

Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Μονή Λαζαριστών, Θεσσαλονίκη
Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00
Κυριακή, Δευτέρα κλειστά
Ανοιχτές ξεναγήσεις για το κοινό: Κάθε Σάββατο στις 12:00 (με το εισιτήριο εισόδου)
Εισιτήρια: 3€ ολόκληρο, 1,5€ μαθητικό-φοιτητικό-μειωμένο, 1€ ομαδικό. Ισχύουν ατέλειες.
T. 2310 589141 & 143
www.greekstatemuseum.com