Η ομάδα σύγχρονου χορού Creo παρουσιάζει την παράσταση «Βορεάδες» της χορογράφου Πωλίνας Κρεμαστά στις 10, 11, 12 και 13 Μαϊου και ώρα 21.00 στο Θέατρο Πόρτα. Η παράσταση αποτελεί προϊόν της κινητικής έρευνας «απόγειος», η οποία επιχειρεί τη δημιουργία μιας νέας κινητικής πρότασης μέσα από τη μελέτη των παραδοσιακών ρυθμών και χορών και τη σύνδεσή τους με τον σύγχρονο χορό.

Ads

Οι Βορεάδες ήταν άνεμοι στην αρχαία ελληνική μυθολογία, που κατέρχονταν ορμητικοί απ’ τον αιθέρα και κυνηγούσαν τους δαίμονες ανέμους Άρπυιες. Το όνομα της παράστασης αποτελεί μια αναφορά στις περιοχές από τις οποίες έχει εμπνευστεί η έρευνα, δηλαδή τη Θράκη, τη Μακεδονία και την Ήπειρο. Η χορογράφος συνεχίζει την ονοματοδοσία της δουλειάς της εμπνευσμένη από τον αέρα, σε αντίστιξη με τη βασική συνθήκη της «απόγειου» κίνησης που ξεκινά από τη γη.

Το όνομα «απόγειος», προέρχεται από την απόγειο αύρα, που είναι η αύρα που φυσά τη νύχτα από τη γη προς τη θάλασσα. Από τη γη προς τον αέρα απογειώνονται τα σώματα των χορευτών και οι ρυθμοί της μουσικής αναζητώντας τη λύση και κυνηγώντας τρόπους συνύπαρξης στον χώρο και τον χρόνο. Οι κινητικές προτάσεις της παράστασης αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της νέας γλώσσας που προτείνει η έρευνα και θα επαληθεύουν τις αναζητήσεις και τη μεθοδολογία της. Η πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Μπάμπη Παπαδόπουλου συμπληρώνει την κίνηση ακολουθώντας το ερευνητικό ταξίδι των σωμάτων.

Οι Βορεάδες, χορευτές της παράστασης, συναντιούνται τον καιρό της σύγχρονης Βαβέλ, τον καιρό που όλοι μιλούν για το τέλος της ιστορίας, για το τέλος κάθε βεβαιότητας. Συναντιούνται για να κοινωνήσουν μια νέα γλώσσα που έχει τις ρίζες της στο παρελθόν και επιθυμεί να επαναπροσδιορίσει το μέλλον. Χαρτογραφούν μια αέναη προσπάθεια συνύπαρξης αλλά και νέους τρόπους συνεννόησης. Με παλλόμενα πέλματα υφαίνουν τους ρυθμούς των χορών τους και γεννούν την «απόγειο» κίνηση. Την κίνηση που ταξιδεύει ανοδικά από τη γη προς τους κορμούς. Τους κορμούς που ακούν και γέρνουν και απλώνουν τα χέρια ως κλαδιά για αγγίγματα, ως κραυγές στον χώρο. Κρατώντας ο ένας το βήμα του άλλου φέρνουν τον χώρο σε περιδίνηση, σωριάζουν το τοπίο και οικοδομούν τη νέα πόλη. Οι Βορεάδες σαν χορός αρχαίας τραγωδίας αποτυπώνουν τη λειτουργία του συνόλου και γίνονται ο καθρέφτης της κοινότητας.

Η έρευνα «απόγειος» διεξάγεται από το 2014 από τη χορογράφο και τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Παρουσιάσεις της έρευνας «απόγειος» (παραστάσεις, διαλέξεις, εργαστήρια):

Ads

15ο Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων (Κεντρική σκηνή – Ίδρυμα Μ. Κακογιάννη)
1ο Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών Βόλου (Θέατρο Παλιάς Ηλεκτρικής)
5η Πλατφόρμα Σύγχρονου Ελληνικού Χορού (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών)
23ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας (Μέγαρο Χορού Καλαμάτας)
Τμήμα Ειδίκευσης «Χορολογία Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού» της Σ.Ε.Φ.Α.Α.
3ο Φεστιβάλ Λαογραφίας και Παραδοσιακών χορών
Πρόγραμμα Σπουδών «Ελληνικός Πολιτισμός» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου
Έκδοση στο περιοδικό Λόγου και Κριτικής «το έρμα»

Πρόσκληση στα:
6ο Διεθνές Φεστιβάλ χορού Ακροποδητί, Σύρος
8ο Διεθνές Φεχτιβάλ χορού Dance Days, Χανιά, Κρήτη
Tipperary Dance Platform, TRY! Residencies, Ιρλανδία
Χορογραφικό Κέντρο DeVIR/CAPa – Centro de Artes Performativas do Algarve, Πορτογαλία

Συντελεστές:
Χορογραφία – Έρευνα: Πωλίνα Κρεμαστά
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Μπάμπης Παπαδόπουλος

Χορευτές: Γιώργος Αμέντας, Ερικέτη Ανδρεαδάκη, Θένια Αντωνιάδου, Ελένη Βλάχου, Αγγελική Δαλαγγέλη, Ραλλού Καρέλλα, Ναταλία Μπάκα, Γιάννης Σταυρόπουλος, Στέλλα Τριπολιτάκη

Βοηθός χορογράφου: Θένια Αντωνιάδου
Β΄βοηθός χορογράφου: Δανάη Μπαρούτα
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Σύμβουλος δραματουργίας: Ορέστης Τάτσης
Σκηνογραφική επιμέλεια: Κώστας Γράβος και Βασίλης Θαλασσινός
Κατασκευές: Λευτέρης Βουρεκάς
Φωτογραφίες: Γιάννης Ζινδριλής
Σχεδιασμός έντυπου υλικού: Ευγενία Κόττικα
Promo trailer: Χρυσάνθη Μπαδέκα
Επικοινωνία: Άρης Ασπρούλης

Μέρες παραστάσεων:
Πέμπτη με Κυριακή 10, 11, 12 και 13 Μαϊου 2018
Ώρα: 21.00
Διάρκεια: 60 λεπτά
Τόπος: Θέατρο Πόρτα, Λεωφ. Μεσογείων 59, Αθήνα 115 26

Παράλληλη εκδήλωση: στις 13 Μαϊου θα υλοποιηθεί συζήτηση με τους συντελεστές μετά το πέρας της παράστασης.

Περιοδεία:
Θεσσαλονίκη: σε συνεργασία με το Κ.Θ.Β.Ε., στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ Δάσους, Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, 7 Ιουνίου 2018
Ιωάννινα: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, 10 Ιουνίου 2018