Τα 90 του χρόνια έκλεισε ο «μπαμπάς» του Αστερίξ Αλμπέρ Υντερζό και η Deutsche Welle κάνει ένα όμορφο αφιέρωμα στον άνθρωπο που εμπνεύστηκε τους ανυπότακτους Γαλάτες. 

Ads

Ένα μικρό χωριό στην ακτή της Βρετάνης με θεότρελους κατοίκους. Παίζουν ξύλο με βρομερά ψάρια, τρώνε ολόκληρα αγριογούρουνα και φιμώνουν τους κακόφωνους αοιδούς τους. Όλοι τους έχουν κάτι κοινό: μισούν τους Ρωμαίους κατακτητές της Γαλατίας. Ο Αστερίξ και ο Οβελίξ είναι οι διασημότεροι ήρωες του κόμιξ που σχεδίασε ο 90χρονος πια Αλμπέρ Υντερζό.

Αχώριστοι σύντροφοι

Μαζί με τον μικροσκοπικό σκυλάκο Ιντεφίξ ο Αστερίξ και ο Οβελίξ ζουν αχώριστοι τις περιπέτειές τους εδώ και σχεδόν έξι δεκαετίες. Ταξίδεψαν σε όλον τον κόσμο κουβαλώντας πάντα ένα μπουκαλάκι μαγικό φίλτρο. Ο Οβελίξ δεν το χρειάζεται επειδή είχε πέσει μικρός σε ένα καζάνι όπου παρασκευαζόταν το διάσημο δυναμωτικό υγρό των Γαλατών.

Ads

Με υπερδυνάμεις εναντίον των Ρωμαίων

Ένα γνώριμο μοτίβο στη δημοφιλή σειρά κόμιξ είναι οι επεισοδιακές συγκρούσεις των Γαλατών με τους Ρωμαίους κατακτητές. Ο Αστερίξ και ο Οβελίξ είναι ο εφιάλτης των Ρωμαίων στρατιωτών και ικανοί να εξουδετερώσουν μόνοι τους μια ολόκληρη ρωμαϊκή μεραρχία. Οι ιστορίες των δύο ηρώων από τη Γαλατία αγαπήθηκαν σε πάρα πολλές χώρες τους κόσμου.

Ο συνοδοιπόρος Γκοσινί που «έφυγε»

Ο επί σειρά ετών στενός συνεργάτης του Αλμπέρ Υντερζό και συνδημιουργός του Αστερίξ, Ρενέ Γκοσινί, έγραφε τα έξυπνα και αστεία κείμενα των διάσημων κόμιξ. Μετά το θάνατό του συνοδοιπόρου του το 1977, ο Υντερζό ίδρυσε δικό του εκδοτικό οίκο και ανέλαβε ο ίδιος τη συγγραφή των κειμένων. Το 1980 εκδόθηκε «Η Μεγάλη Τάφρος», η πρώτη έκδοση του Αστερίξ που επιμελήθηκε μόνος του ο Αλμπέρ Υντερζό.

Η νέα γενιά σχεδιαστών

Ο Ζαν – Υβ Φερί και ο Ντινιέ Κονράντ κατόρθωσαν να δώσουν νέα πνοή στο διάσημο κόμιξ. Οι δύο δημιουργοί διατήρησαν το χιούμορ του Γκοσινί, συνδυάζοντάς το επιδέξια με τις επιρροές του σήμερα. Ο Αστερίξ φαίνεται ότι έχει ακόμη μέλλον μπροστά του.

Βαθιά υπόκλιση στα θύματα της τρομοκρατίας

Τον Ιανουάριο του 2015 ισλαμιστές τρομοκράτες επιτέθηκαν στα γραφείο του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo. Τότε πέθαναν 12 άνθρωποι, ανάμεσά τους και τέσσερις σκιτσογράφοι. Ο Αλμπέρ Υντερζό απέτισε φόρο τιμής στους εκλιπόντες με αυτό το συγκινητικό σκίτσο.

image

Υντερζό, ο «Μαθουσαλίξ»

Ο Αλμπέρ Υντερζό έχει πλέον την ίδια ηλικία με τον Μαθουσαλίξ, τον γηραιότερο ήρωα του γαλατικού χωριού του Αστερίξ. Αν και έχει σταματήσει να φτιάχνει νέα σκίτσα, είναι παρών με χρήσιμες επισημάνσεις προς τους νεότερους σκιτσογράφους που έχουν αναλάβει να συνεχίσουν την παράδοση του Αστερίξ. Τον φετινό Οκτώβριο κυκλοφορεί το νέο τεύχος του κόμιξ.