Ο φακός του Γιάννη Δημότση συλλαμβάνει δρόμους και δημόσιους χώρους της Αθήνας να μετατρέπονται σε μία απέραντη θεατρική σκηνή, όπου λαμβάνει χώρα η αυθόρμητη συνεύρεση ανθρώπων με διαφορετική καταβολή και κουλτούρα, δημιουργώντας στο «θεατή» ένα μείγμα αντιφατικών συναισθημάτων: χαρά, λύπη, πόνο, αγάπη, συμπάθεια, θυμό, αντίσταση, αντίδραση …

Ads

Κυριαρχεί η αποτύπωση της ζωής και όλων αυτών των συναισθημάτων της, μέσω της τέχνης του δρόμου, η οποία ενίοτε είναι κρυμμένη και χρειάζεται να περπατήσεις πολύ, να ξεφύγεις από τους κεντρικούς δρόμους, να περιπλανηθείς, να παρασυρθείς από την αίσθηση και την εικόνα.

Το αστικό τοπίο λειτουργεί ως ένα πεδίο πολλαπλών μορφών έκφρασης της αντίδρασης για τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ετών στην Ελλάδα και για τον τρόπο που αυτές διαμορφώνουν την καθημερινότητα, της κάθε επιμέρους ομάδας των κατοίκων της.

Ο καλλιτέχνης ανοίγει το διάλογο με το κοινό, αποσκοπώντας να το «προκαλέσει»  να λάβει θέση έναντι των ανοιχτών υποθέσεων της χώρας, αποκαλύπτοντας τα συναισθήματα με τη φωτογραφική αποτύπωσή τους.

Ads

image

Το EUROPEAN CENTER Architecture Art Design and Urban Studies και το CHICAGO ATHENAEUM Museum of Architecture and Design, ανακοινώνουν την έκθεση φωτογραφίας του, με τίτλο “STROLLING” in Athens 2013.

Η έκθεση θα εγκαινιασθεί την Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 7:00 μ.μ. στο European Centre – Contemporary Space Athens, Μητροπόλεως 74, στην Αθήνα και θα διαρκέσει μέχρι και τις 24 Νοεμβρίου, και περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό με λήψεις που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2013 στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας.

image

Ο Γιάννης Δημότσης γεννήθηκε το 1949. Σπούδασε Διεθνές Δίκαιο στο Royal Institute of Int. Affairs – University College of London. Στη συνέχεια σπούδασε Σκηνογραφία και Φωτογραφία στο Wimbledon School of Art και στο Slade School of Art. Το 1976 μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη, όπου σκηνογραφεί διάφορες παραστάσεις Off Broadway, ενώ συγχρόνως εργάζεται στη διαφημιστική φωτογραφία.

Ιδρύει το Phos Studio, ασχολείται και με βιομηχανικό σχέδιο – σχεδιάζει μεταξύ άλλων το ‘Watch Out”, ένα πρωτοποριακό ρολόι για νέους.

Το 1986 αναλαμβάνει τη διαφημιστική καμπάνια της ελβετικής εταιρίας Hublot Watches.

Συνεργάζεται με διάφορες διαφημιστικές εταιρίες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Το 1990 επιστρέφει στην Αθήνα και συνεργάζεται κυρίως με αρχιτεκτονικές –  κατασκευαστικές (φωτογράφιση έργων των Α. Σαμαρά, Α. Τομπάζη, Σ. Αγιοστρατίτη, Θ. Κυρατσούς, Δ. Μάντικα, Κ. Μπάκαλα,  Α. Σάλτα, Γραφείο Δοξιάδη, Jean Pierre Heim κ.α.), εκδοτικές (φωτογράφιση και κείμενα για την  έκδοση «Τήνελλα Καλλίνικε», λεύκωμα/βιβλίο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, τουριστικός οδηγός όλων των Ξενοδοχείων της Πελοποννήσου για την Αγροτουριστική Α.Ε., φωτογράφιση του λευκώματος “Michalarias Art”, λεύκωμα του Λυκείου Ελληνίδων για τις Φορεσιές της Β. Ηπείρου κ.α.) και διαφημιστικές εταιρίες.

Υπήρξε βασικός συνεργάτης των Εκδόσεων Λυμπέρη – υπεύθυνος φωτογράφισης των περιοδικών «Mykonos Confidential”, “2Board”, “Status” και πολλών άλλων, καθώς και συνεργάτης των εκδόσεων Καλοφωλιά, Τεγόπουλου, της εφημερίδας Καθημερινή, του περιοδικού Passport κ.α.

Έχει πραγματοποιήσει ολοκληρωμένες φωτογραφίσεις για τον ΟΤΕ, ΕΟΤ, OLYMPIC AIRWAYS, ΔΙΕΘΝΗ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΑΘΗΝΩΝ, ALITALIA και πολλές ακόμη εταιρίες, καθώς και ιδιώτες με πολλαπλή θεματολογία.
 
Info
Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τετάρτη έως Κυριακή από 2:00 μ.μ. έως 9:00 μ.μ.
(Κυριακή , Δευτέρα, Τρίτη κλειστά)
 
Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2013
Contemporary Space Athens, Μητροπόλεως 74, Αθήνα
Πληροφορίες: Ήρα Λειβαδιώτη, Τηλ.: 210 3428511, Fax: 210 3428512,
Email: [email protected]
www.europeanarch.eu