Σχεδιάστρια, street artist και cultural activist. Γεννημένη στη Σαουδική Αραβία, κάτοικος Σίδνεϊ, εμπνεύστρια και  δημιουργός  του #IAmMyOwnGuardian στα social media.

Ads

Αυτή είναι η 38χρονη  Ms. Saffaa.  Η γυναίκα που μάχεται ενάντια στο καθεστώς του άντρα κηδεμόνα – συνοδού που ισχύει στην πατρίδα της, με όπλα τα έργα της.

 

image

Το μήνυμα με δικά της λόγια…

«Η τέχνη μου δεν έχει σκοπό να πείσει τον κόσμο να αλλάξει μυαλά» λέει η Ms Saffaa.

Ads

«Η αποστολή της τέχνης είναι να προκαλέσει έναν εποικοδομητικό διάλογο για σημαντικά θέματα. Το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς μου αν και πολύ προσωπικό, έχει πολιτικό και κοινωνικό έρεισμα. Ο τίτλος: «Εγώ είμαι ο κηδεμόνας μου» [“I Am My Own Guardian”] αντανακλά μια προσωπική θέση που έχει διαμορφωθεί από την προσωπική μου ιστορία…».

«Ξεκινώντας αυτό το project  το 2012 για να προκαλέσω το status quo, περίμενα ότι θα αντιμετωπίσω κριτική αλλά δεν περίμενα bullying, στοχοποίηση και απειλές. Στο twitter είδα ένα εκπληκτικά ευρύ φάσμα αντιδράσεων… η δουλειά μου έχει σίγουρα  κάνει πολλούς να νιώσουν άβολα… Έζησα στη Σαουδική Αραβία μέχρι τα 19 μου χρόνια… κατανοώ τις θρησκευτικές και κοινωνικές συγκρούσεις».

 

image

 

image

Το leit motiv του έργου της

Το  Shemagh είναι το εικαστικό στοιχείο που επανέρχεται στα έργα της MsSaffaa και το πιο αμφισβητούμενο κομμάτι των έργων της. Πρόκειται για το χαρακτηριστικό ασπρόμαυρο μαντίλι που φορούν στο κεφάλι τους οι άντρες στη Σαουδική Αραβία και στη Μέση Ανατολή, για να τους προστατεύει από τον ήλιο και τη ζέστη, σύμβολο ανδρισμού και εξουσίας.

Η Ms Saffaa κάνει ένα τολμηρό εικαστικό παιχνίδι με το σύμβολο αυτό, τοποθετώντας το στα έργα της σε γυναικείο κεφάλι! Καθόλου παράξενο που ξεσηκώνει τον αραβικό κόσμο εναντίον της!  «Η χρήση του Shemagh γίνεται για να προκαλέσει την κουλτούρα, την παράδοση και την κοινωνία. » δηλώνει η Ms Saffaa. «Ο σκοπός μου για το γυναικείο φύλο είναι να γίνει μια κυρίαρχη φιγούρα που θα έχει τον έλεγχο του σώματος, του μυαλού και της ζωής της!»

 

image

image

 

image

 

image