H Σοφία Λέρτα δημιουργεί έναν κόσμο σκιών με τη ζωγραφική της.

Ads

Από τις 13 Ιανουαρίου έως τις 31 Ιανουαρίου, η γκαλερί του Black Duck φιλοξενεί την έκθεση ζωγραφικής της Σοφίας Λέρτα, «Μορφές σε αστικά τοπία». Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στο Black Duck, την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 8.30 μ.μ.   

Η ζωγραφική της Σοφίας Λέρτα αναφέρεται σε ένα κόσμο σκιών, όπου η ανθρώπινη παρουσία, συνήθως σε αστικό τοπίο, δεν έχει τυπικά ανθρωπομορφικό χαρακτήρα. Τόσο οι ανθρώπινες μορφές, όσο και ο χώρος, δεν περιγράφονται, αλλά είναι υπαινιγμοί ανοιχτοί σε διαφορετικές αναγνώσεις.

Τα μέσα που χρησιμοποιεί η ζωγράφος είναι οι ιστοί γραμμών που περιλαμβάνουν  ή περιέχουν όντα, η χαρακτική πλήθους ανθρώπων σε ξύλο και η μικτή τεχνική με πλακάτες επιφάνειες μορφών σε αστικά τοπία.

Ads

Ο στόχος της ζωγραφικής της είναι να δείξει την αμφίρροπη πραγματικότητα,  την παρουσία και την απουσία.
Η έκθεση ζωγραφικής «Μορφές σε αστικά τοπία» θα λειτουργεί καθημερινές και Σάββατα: 11.00 – 22.00 και Κυριακή: 19.00 – 22.00.

Βιογραφικό

Η Σοφία Λέρτα γεννήθηκε στην Αθήνα. Έχει αποφοιτήσει από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει κάνει μεταπτυχιακά στο Mc Gill, στο Μόντρεαλ του Καναδά, όπου σπούδασε την τεχνική του vitraux. Στη συνέχεια, πήρε μαθήματα ζωγραφικής με τους Μ. Αναστασίου, Μ. Τσολάκη και Β. Καμπέρο. Έκανε εντατικό σεμινάριο γυμνού στο Heatherley School of Fine Art, στο Λονδίνο και σχέδιο με τους Κ. Τσικρή, Δ. Σαρασίτη και Π. Μπελτέκο. Το 1998 πήρε μαθήματα ζωγραφικής με τον Β. Ρόρρη και από το 1998 έως το 2003 σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (εργαστήριο Γ. Βαλαβανίδη).

Πήρε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, ενώ ατομικές εκθέσεις έκανε στο Πνευματικό Κέντρο Παλαιού Φαλήρου (1996), πτυχιακή εργασία στη σχολή Καλών Τεχνών (2003), στη Στέγη Τεχνών «Σ. Τρύφων», στο Μόλυβο της Λέσβου (2005), στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου (2006), στο Art Zone 42 (2010), στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους στη Λέσβο (2012) και στην αίθουσα Σαμπιονάρα, στο λιμάνι Χανίων (2012). Επίσης, έχει φιλοτεχνήσει με σχέδιά της δύο τεύχη του περιοδικού «Μανδραγόρας. Τέλος, είναι μέλος του ανεξάρτητου δικτύου Ελλήνων Καλλιτεχνών σε δράση – www.contemporaryart.gr