«Οι επισκέπτες του Ζωολογικού Πάρκου στην περιδιάβασή τους θα βρεθούν μπροστά στο είδος Κοινός Αστικός Άνθρωπος. Σε μία αντιπαραβολή με τα γειτονικά ζώα οι επισκέπτες θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να παρατηρήσουν: Πόσες ώρες εργάζεται την ημέρα,  πόσες ώρες κοιμάται, τί φαγητό τρώει, πώς επικοινωνεί με τους άλλους και πώς κινείται στο χώρο.Το τάισμα του Κοινού Αστικού Ανθρώπου θα γίνει στις 15:00 και μπορείτε να τον βρείτε κοντά στη Ζέβρα του Γκράντ και τον Γίββωνα Συνδάκτυλο.»

Ads

Αυτό ήταν το σημείωμα που διάβασαν στην είσοδο του Αττικού Πάρκου όσοι βρέθηκαν την μέρα της περφόρμανς «Κοινός Αστικός Άνθρωπος». Και το ξάφνιασμα ήταν μόνο η αρχή. Στην περφόρμανς αυτή της Θεανώς Μεταξά και των υπόλοιπων συνεργατών, για πρώτη φορά οι επισκέπτες συνάντησαν τον ίδιο τους τον εαυτό. Και η ομοιότητα ενός ζωολογικού  πάρκου με την πόλη μέσα στην οποία ζούμε, είναι αποκαλυπτική.

Δεν είναι πρώτη φορά που άνθρωποι «κατοίκησαν» σε ζωολογικό πάρκο. Πριν δύο αιώνες άνθρωποι-εκθέματα ζούσαν δίπλα σε άγρια ζώα στο Λονδίνο, το Βερολίνο, το Παρίσι, τάχα για να επιβεβαιώσουν τη Δαρβίνεια θεωρεία.  Γίνονταν πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών, αλλά μόνο κάποιες συγκεκριμένες φυλές της Αφρικής, αιχμάλωτοι Ζουλού, Σενεγαλέζοι κ.ά.

Παρακολουθείστε στο βίντεο που ακολουθεί τη περφόρμανς της Θεανούς Μεταξά για την σχέση ανθρώπου και ζώου, για την καταστροφική παρουσία του μέσα στη φύση και για τη μικρή ή μεγάλη απόσταση που χωρίζει εμάς σήμερα από τις απομονωμένες φυλές στα δάση του Αμαζονίου και της Νέα Γουινέας.

Ads

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=5yvfvGxeLHA]