Τα κρατικά μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της Ιταλίας θα διαθέσουν τα έσοδα τους, συμπεριλαμβανομένων όλων των πωλήσεων εισιτηρίων της Κυριακής 28 Αυγούστου για τους πληγέντες του καταστροφικού σεισμού.  

Ads

Καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες διάσωσης στο Αματρίτσε και τις γύρω περιοχές, όπου ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 290, ο Υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσίνι, κάλεσε τους Ιταλούς να «επισκεφτούν τα μουσεία σε ένδειξη αλληλεγγύσης σε όσους πλήγηκαν από το σεισμό». 

Το μέτρο επεκτείνει την απόφαση των υπεύθυνων πολιτισμού στο Τορίνο να «κινητοποιηθούν για την υποστήριξη των ανθρώπων που επλήγησαν από το σεισμό». 

«Σε μια στιγμή όπως αυτή, στην οποία η καλλιτεχνική και αρχιτεκτονική κληρονομιά της χώρας έχει πληγεί σοβαρά, είναι σημαντικό να επαναβεβαιώσουμε τον ρόλο του πολιτισμού, διαθέτοντας τον σε όσους υποφέρουν απ’ αυτήν την τρομερή τραγωδία» τόνισε το δημοτικό συμβούλιο του Τορίνο σε πρόσφατη δήλωση του.

Ads

Και ο πολιτισμός θύμα του σεισμού

Η μονάδα κρίσης του Υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας συνεδρίασε την Πέμπτη 25 Αυγούστου με την συμμετοχή του ειδικού επιτελείου σε θέματα τέχνης και πολιτισμού της στρατιωτικής αστυνομίας ώστε να συμφωνηθεί μια στρατηγική διάσωσης για τους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλες τις περιφέρειες της Λάτσιο, Ούμπρια, Λε Μαρτς και Αμπρούτσο. 

Συντηρητές και αρχιτέκτονες θα αναλάβουν δράση «μόνο μετά την ολοκλήρωση της πρώτη φάσης έκτακτου ανάγκης, η οποία έχει ως προτεραιότητα  τη διάσωση ανθρώπινων ζωών και την παροχή βοήθειας στους πληγέντες πληθυσμούς» ανέφερε το υπουργείο.

Σχεδόν 300 ιστορικά κτίρια καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού όπως ανακοίνωσε ο Ιταλός υπουργός πολιτισμού σε συνέντευξη Τύπου στις 25 Αυγούστου. 

Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί, καθώς το ειδικό επιτελείο τέχνης και πολιτισμού της αστυνομίας συνεχίζει τις έρευνές του στην περιοχή. «Για να είμαστε σε θέση να κάνουμε σωστά τη δουλειά σε ότι αφορά την ανοικοδόμηση της πολιτιστικής κληρονομιάς πρέπει να αναλάβουμε δράση αμέσως, ακόμη και αν τα  ερείπια είναι σε καθεστώς αποψίλωσης» εξήγησε ο Φραντσεσίνι. 

Η αποκατάσταση των κατεστραμμένων πόλεων με την ταυτόχρονη λήψη μέτρων της προστασία τους έναντι σεισμικής δραστηριότητας «είναι μια πρόκληση», αλλά η Ιταλία «το οφείλει σε αυτές τις κοινότητες».