Zanny BEGG / Oliver RESSLER
Στιγμιότυπο από το βίντεο The Bull Laid Bear (2012)
Βίντεο, 24 λεπτά
Παραχώρηση των καλλιτεχνών

Ads

Με τον εξαιρετικά επίκαιρο τιτλο «Its the Political Economy, Stupid» ξεκινά στις 27 Ιούνιου, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, μια διεθνής έκθεση που αποτελεί χώρο συνάντησης για καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Mέσα από τα έργα τους σχολιάζουν τα 30 τελευταία χρόνια της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι επιμελητές της Oliver Ressler και Gregory Sholette, η έκθεση προέκυψε από το φαινόμενο της αλλαγής στη ροή του οικονομικού κεφαλαίου, που έχει ξεφύγει από τα στενά χωρικά όρια και έχει διαλύσει όλα όσα θεωρούνταν κάποτε στέρεα στην κερδοσκοπία των αγορών.

Ο τίτλος της προέρχεται από τη φράση του υποψήφιου Μπιλ Κλίντον στην καμπάνια του το 1992 «It’s the economy, Stupid», τροποποιημένη εδώ από τον Σλοβένο φιλόσοφο Slavoj Žižek.

Ads

Η έκθεση «It’s the Political Economy, Stupid» αποτελεί χώρο συνάντησης για καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι μέσα από τη δουλειά τους σχολιάζουν τα 30 τελευταία χρόνια της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, των ιδιωτικοποιήσεων, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, των αποκρατικοποιημένων αγορών, όλα αυτά που έχουν οδηγήσει τις περισσότερες κυβερνήσεις του πλανήτη στην ολική η μερική εγκατάλειψη του μέχρι πρόσφατα ρόλου τους ως διαιτητών  μεταξύ της ασφάλειας της πλειοψηφίας και των κερδοσκόπων του εταιρικού τομέα.

Συμμετέχουν: Filippo Berta, Linda Bilda, Julia Christensen, Yevgeniy Fiks, Olga Kopenkina, Alexandra Lerman, flo6x8, Melanie Gilligan, Jan Peter Hammer, Alicia Herrero , Institute for Wishful Thinking, Sherry Millner & Ernie Larsen, Ólafur Ólafsson & Libia Castro, Zanny Begg & Oliver Ressler, Isa Rosenberger, Dread Scott.
Επιμέλεια: Oliver Ressler και Gregory Sholette
Συντονισμός για το ΚΣΤΘ: Αρετή Λεοπούλου και Θοδωρής Μάρκογλου, Ιστορικοί Τέχνης-Επιμελητές ΚΣΤΘ/ΚΜΣΤ

«Σήμερα, παρακολουθούμε την καταστροφή του καπιταλισμού να έχει μεταλλαχθεί σε μέγιστη κρίση και για την αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Η πρωταρχική ιδέα του μοντέρνου-έθνους-κράτους είναι σε κίνδυνο, καθώς η ροή οικονομικού κεφαλαίου έχει ξεφύγει από τα στενά όρια των χωρών και διαλύει όλα όσα θεωρούνταν κάποτε στέρεα απέναντι στην κερδοσκοπία των αγορών, ενώ το πολιτικό κεφάλαιο ναρκοθετεί κάθε βιο-πολιτική αξία. Είναι η ίδια η κοινωνική τάξη και η έννοια της διακυβέρνησης με την αρχαϊκή έννοια της ασφάλειας και της ευημερίας, τα οποία έχουν καταλήξει σε σύγχρονα συντρίμμια» επισημαίνουν οι επιμελητές στο σημείωμά τους.

«Ο θεωρητικός Slavoj Žižek θέτει το ζήτημα ως εξής: «βασικός στόχος της κυρίαρχης ιδεολογίας στη σημερινή κρίση είναι να επιβάλλει ένα αφήγημα, το οποίο θα μεταθέσει την ευθύνη για την κατάρρευση από το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα καθαυτό, σε δευτερεύουσες και ενδεχόμενες παρεκκλίσεις (ελαστικότερη νομοθεσία, διαπλοκή μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων κτλ). (…) Αντί για μία συναίνεση στον όλεθρο, αναρωτιόμαστε μέσα από την έκθεση, μήπως είναι καιρός να μην πιεζόμαστε πια από τις πειθαρχικές προσταγές της καπιταλιστικής λογικής και να μπορέσουμε, χρησιμοποιώντας την τέχνη, να διασώσουμε την ίδια την έννοια της κοινωνίας» τονίζουν.

«Τα ζητήματα που θέτει η έκθεση, η κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και οι επιπτώσεις της στην καθημερινότητα αφορούν άμεσα την Ελλάδα, από την οποία για πολλούς ξεκίνησε το ευρωπαϊκό πείραμα αναδιανομής κεφαλαίων, διάλυσης εργασιακών κεκτημένων και οργανωμένων προνοιακών δομών, και πλήρους εξάρτησης της πολιτικής ζωής από τις δυνάμεις του κεφαλαίου» σημειώνει από την πλευρά της, η Συραγώ Τσιάρα, Προϊσταμένη του ΚΣΤΘ.

«Η έκθεση πραγματοποιείται με ελάχιστους πόρους, σε μία περίοδο που κορυφώνεται ίσως η κοινωνική κρίση και η κοινωνικοπολιτική αβεβαιότητα, αλλά κατόρθωσε να συγκεντρώσει ήδη από την περίοδο της προετοιμασίας της μεγάλο ενδιαφέρον και ανταπόκριση. Υλοποιείται δε χάρη στην ενίσχυση, στην αλληλεγγύη και την εθελοντική προσφορά φορέων, συνεργατών και φίλων, καθώς και χάρη στον επαγγελματισμό και την αφοσίωση όλων των στελεχών του ΚΜΣΤ και την υποστήριξη της Διοίκησης που μας επιτρέπει να συνεχίζουμε το έργο μας σε πείσμα των αντιξοοτήτων» υπογραμμίζει. 

Διάρκεια: 27 Ιουνίου – 30 Σεπτεμβρίου 2012*
Χώρος:  Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη B1, λιμάνι)
Εγκαίνια: Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012, 20:30
*Το ΚΣΤΘ θα παραμείνει κλειστό 12-27 Αυγούστου 2012

Πρόγραμμα παράλληλων δράσεων

27.06 @ ΚΣΤΘ, 20:30
Δράση της Ομάδας ΕΝ ΦΛΩ: παραγωγή, εκτύπωση και ελεύθερη διακίνηση “εικαστικών χαρτονομισμάτων”. Μέρος του Performance now v.3.: Πρακτικές εμπλοκής. (Όλο το πρόγραμμα της συγκεκριμένης σειράς δράσεων, θα ανακοινωθεί στο www.cact.gr. Συμμετέχοντες: Ομάδα ΕΝ ΦΛΩ, Αγγελική Αυγητίδου, Φωτεινή Καλλέ, Αλέξανδρος Πλωμαρίτης, Γιάννης Σταμενίτης, Μάριος Χατζηπροκοπίου. Επιμέλεια: Αυγητίδου Αγγελική

28.06 @ ΚΣΤΘ, 11.30
Ημερίδα: «It’s the Political Economy, Stupid. Σύγχρονη Τέχνη και Παγκόσμια Οικονομική Κρίση»
Ομιλητές: Linda Bilda, Filippo Berta, Jan Peter Hammer, Olga Kopenkina, Sherry Millner & Ernie Larsen, Oliver Ressler, Gregory Sholette, Γιάννης Παπαδόπουλος, Γιάννης Σταυρακάκης, Συραγώ Τσιάρα

27.06-30.09 @ ΚΣΤΘ project room
Προβολή του ντοκιμαντέρ «Σκέψεις στην εποχή των τεράτων». Παραγωγή-Σκηνοθεσία Γιώργος Κεραμιδιώτης

27.06-30.09 @ ΚΣΤΘ
Ξεναγήσεις στην έκθεση κατόπιν συνεννόησης, από τις υπεύθυνες εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΚΜΣΤ, Εύη Παπαβέργου και Κατερίνα Παρασκευά (Τηλέφωνο για πληροφορίες και ραντεβού: 2310.589222, email: [email protected])

1,15,29.09 @ ΚΣΤΘ, 12:00
Ξεναγήσεις από τους συντονιστές της έκθεσης Αρετή Λεοπούλου & Θοδωρή Μάρκογλου. Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις θα είναι ανοιχτή για το κοινό, με το εισιτήριο εισόδου.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ
ΑΥΣΤΡΙΑΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ / GOETHE INSTITUT / ΟΞΥΓΟΝΟ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΕΡΤ / ΕΡΤ / ERT WORLD / ΝΕΤ 105,8 FM / ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 FM / ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 FM / KOSMOS 93,6 FM / 9,58 FM / 102 FM / TV100 / FM100 / tvxs.gr