Ιστορικό περίπατο με θέμα τις μάχες που σημειώθηκαν στην Καισαριανή κατά την περίοδο των Δεκεμβριανών και ελεύθερη συμμετοχή οργανώνει ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης.

Ads

Ο περίπατος θα ξεκινήσει στις 10.30 το πρωί της Κυριακής 20 Μαΐου με αφετηρία την κεντρική πλατεία της Καισαριανής (Λεωφ. Εθνικής Αντιστάσεως) και θα ολοκληρωθεί με τελευταία στάση το Σκοπευτήριο Καισαριανής. Θα ακολουθήσει προβολή σπάνιου φωτογραφικού υλικού από τις μάχες των Δεκεμβριανών σε διάφορες περιοχές της Αθήνας στο Δημαρχείο της Καισαριανής (Βρυούλων και Κλαζομενών). 

Στόχος του περιπάτου είναι να φωτιστούν άγνωστες πτυχές της σφοδρότερης στρατιωτικής σύγκρουσης που έγινε ποτέ στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια του περιπάτου, με στάσεις σε κτίρια και σημεία όπου έγιναν οι μάχες, θα γίνει αναφορά στα εξής:

Από την Κατοχή στα Δεκεμβριανά. Πολιτικές επιδιώξεις ΕΑΜ, Βρετανών και των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων. 

Ads
  • 7 Δεκεμβρίου: Η πρώτη γενική επίθεση του ΕΛΑΣ στο ανατολικό μέτωπο κατά της 3ης Ορεινής Ταξιαρχίας στο Γουδί. 
  • 18 Δεκεμβρίου: Η επίθεση αντιπερισπασμού της 3ης Ορεινής Ταξιαρχίας στην Καισαριανή προς υποστήριξη της επίθεσης των βρετανικών δυνάμεων για την εκκαθάριση της λεωφόρου Συγγρού.
  • 29 Δεκεμβρίου: Η πρώτη φάση της γενικής επίθεσης των Βρετανών για την κατάληψη των ανατολικών συνοικιών. Οι συγκρούσεις σε Παγκράτι, άλσος Συγγρού και Άγιο Νικόλαο Καισαριανής.
  • 29 Δεκεμβρίου: Η δεύτερη φάση της γενικής επίθεσης των Βρετανών για την κατάληψη των ανατολικών συνοικιών. Ο βομβαρδισμός της Καισαριανής, οι απώλειες των αμάχων και οι συγκρούσεις στην περιοχή του Σκοπευτηρίου.

image

Στόχος του περιπάτου είναι να γίνουν γνωστά στο κοινό στοιχεία της επιστημονικής έρευνας για τα Δεκεμβριανά.

*Ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης είναι διδάκτορας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας δύο βιβλίων για τη δεκαετία του ’40: «Η εμπειρία της Κατοχής και της Αντίστασης στην Αθήνα» (2012) και «Δεκεμβριανά 1944. Η μάχη της Αθήνας» (2014).Διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Δημόσια Ιστορία» στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και είναι επιστημονικός υπεύθυνος των δράσεων «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα Ελεύθερη» για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Ναζί κατακτητές.