Έναν αρχαιολογικό θησαυρό έφερε στο φως… η κακοκαιρία στην Κρήτη. 

Ads

Νεαρός αγρότης ανακάλυψε πριν λίγες ημέρες, μέσα σε ρέμα, στην Ιεράπετρα ένα μαρμάρινο γλυπτό μάλλον Ρωμαϊκής περιόδου, που απεικονίζει το κεφάλι νεαρής γυναίκας με ένα εντυπωσιακό χτένισμα. Αμέσως ειδοποίησε την αρχαιολογική υπηρεσία. 

Το εύρημα που είναι διατηρημένο σε εξαιρετική κατάσταση φαίνεται πως ξέθαψαν οι σφοδρές νεροποντές. 

«Σταμάτησα το αυτοκίνητο μου στην άκρη και κατέβηκα μέσα στο ρέμα, για να δω τι είναι εκείνο το παράξενο λευκό αντικείμενο που είχε ξεχώσει το νερό της βροχής. Όταν έφτασα κοντά και είδα ότι επρόκειτο για ένα μαρμάρινο αρχαίο γλυπτό τα έχασα. Έμεινα άφωνος από την ομορφιά του και την τελειότητά του. Κατάφερα όμως να συνέλθω γρήγορα, να επιστρέψω στο αυτοκίνητό μου και να καλέσω αμέσως την Αρχαιολογική Υπηρεσία για να το παραδώσω. Μετά από λίγη ώρα ήρθε ο αρχαιοφύλακας, και το παρέλαβε, προκειμένου να αναλάβουν τα υπόλοιπα οι υπεύθυνοι αρχαιολόγοι. Αισθάνομαι ότι έκανα το καθήκον μου.  Έκανα το χρέος μου. Το παρέδωσα στην Αρχαιολογική Υπηρεσία για να συντηρηθεί και να εκτεθεί στην Αρχαιολογική Συλλογή της Ιεράπετρας», μας είπε μεταξύ άλλων ο 30χρονος Μιχάλης Μπαχλιτζανάκης.

Ads

Η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου Χρύσα Σοφιανού, τόνισε ότι, «είναι αλήθεια πως το αρχαίο γλυπτό που βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ιεράπετρα, έχει παραδοθεί και φυλάσσεται στην Υπηρεσία μας. Την ερχόμενη εβδομάδα θα βρεθώ στην Ιεράπετρα για να κάνω την εκτίμηση του και να σας πω για το τι ακριβώς πρόκειται και σε ποια εποχή τοποθετείται. Αυτό το γλυπτό όπως και άλλα που έχουν βρεθεί στην περιοχή θα  συντηρηθεί, θα μείνει και θα εκτεθεί στην Αρχαιολογική Συλλογή της Ιεράπετρας».

Σε νεότερες δηλώσεις της, η Χρύσα Σοφιανού, σημείωσε ότι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της, πρόκειται για «νεαρή Ρωμαία αρχοντοπούλα που ίσως να διακοσμούσε κάποια έπαυλη, η είχε χρησιμοποιηθεί ως επιτύμβιο σε κάποιον Ρωμαϊκό τάφο». 

Ο 30χρονος Μιχάλης Μπαχλιτζανάκης που βρήκε το μαρμάρινο γλυπτό έχει πάρει τα εύσημα από σύσσωμη την κοινότητα της Ιεράπετρας, ενώ δικαιούται και τα νόμιμα εύρετρα. 

neakriti.gr