Σε μια κρίσιμη οικονομική καμπή του Μουσείου Μπενάκη, ο Ζαν Πολ Γκοτιέ απέδειξε έμπρακτα και γενναιόδωρα την αγάπη του για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της, αρχαίο και νεότερο. Μια μοναδική και ιστορικής σημασίας εκδήλωση διοργανώνεται σήμερα Τρίτη 28 Νοεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη.

Ads

Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στο έργο του κορυφαίου σχεδιαστή μόδας Jean Paul Gaultier  που περιλαμβάνει επίδειξη μόδας και επίσημο δείπνο και θα την παρακολουθήσουν 200 άτομα με είσοδο 1.000 ευρώ, με έσοδα προς όφελος του μουσείου.

Ο θρυλικός Γάλλος δημιουργός επέλεξε το Μουσείο Μπενάκη για να παρουσιάσει αναδρομικά και ζωντανά τις δημιουργίες του με αναφορές στην Ελλάδα και τον πολιτισμό της, ζητώντας μάλιστα η όλη εκδήλωση να έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα με στόχο την οικονομική ενίσχυση του Ιδρύματος.

image

Ads

Το Μουσείο ανταποκρίθηκε άμεσα στη γενναιόδωρη προσφορά του Jean Paul Gaultier και ανοίγει για πρώτη φορά στη ιστορία του τις πόρτες του σε μια τέτοια εκδήλωση προς τιμήν του πρωτοποριακού μόδιστρου.

Δημιουργίες του όπως η Αφροδίτη και η Σαπφώ, φουστανέλες, παραδοσιακές φορεσιές και άλλες χαρακτηριστικές εκδοχές της ελληνικότητας στο έργο του, θα παρελάσουν μαζί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μέσα στις αίθουσες του ιστορικού νεοκλασικού κτιρίου, σε ένα εξαιρετικά μοναδικό ντεφιλέ, οργανωμένο με την καλλιτεχνική υπογραφή του ίδιου του δημιουργού·  έργα τέχνης, σε διάλογο με τις αυθεντικές συλλογές που τα ενέπνευσαν, τα οποία αντανακλούν, όχι μόνο τη μοναδική ιδιοφυΐα του Jean Paul Gaultier, αλλά κυρίως, την αληθινή, βαθειά του αγάπη για κάθε τι ελληνικό. Ιστορικά αντικείμενα τα οποία μπορεί να φορεθούν για τελευταία φορά από μοντέλα και σύντομα να ενταχθούν στις συλλογές ενός Mουσείου αφιερωμένου στον δημιουργό τους.

image

Το ποσό των 200 χιλιάδων που συγκεντρώθηκε μόλις σε δύο εβδομάδες, σε μεγάλο βαθμό επενδύθηκε στο βάψιμο του κτιρίου, στο γυάλισμα των πολυελαίων, στην αγορά φώτων led και «σε πολλά άλλα έργα υποδομής που δεν φαίνονται και θα συνεχιστούν σε όλους τους χώρους, εκθεσιακούς και λειτουργικούς» όπως είπε στους δημοσιογράφους, εκ μέρους της διοικητικής επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη, η Ειρήνη Γερουλάνου, έχοντας δίπλα της το «τρομερό παιδί» της μόδας, Ζαν-Πολ Γκοτιέ.

Ο Jean Paul Gaultier δήλωσε σχετικά «Η Ελλάδα ανέκαθεν αποτελούσε πηγή έμπνευσης για εμένα: το φως, ο ουρανός, τα νησιά, οι άνθρωποι… Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τον πολιτισμό σας και την προσφορά σας στην ανθρωπότητα. Προσωπικότητες όπως η Μελίνα Μερκούρη, η Ειρήνη Παππά, η Νάνα Μούσχουρη άφησαν ανεξίτηλα τα ίχνη τους στον κινηματογράφο, στο θέατρο, στη μουσική και στη μόδα με το ταλέντο, την ομορφιά τους και την έμφυτη αίσθηση του στυλ. Το Μουσείο Μπενάκη είναι ένα από τα πιο όμορφα στον κόσμο και είμαι υπερήφανος που συμμετέχω σε αυτή την έκθεση».

image

image

Χειμαρρώδης, και ευτυχής γι’ αυτή την επίδειξη, ευχαρίστησε όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της εκδήλωσης: «Είναι τιμή μου γιατί η Ελλάδα είναι κομμάτι της ζωής μου κι η κολεξιόν αυτή είναι η δουλειά μου κι ο μόνος τρόπος να ανταποδώσω την έμπνευση που μου έχει χαρίσει το Μπενάκη, η Ελλάδα» χαιρέτησε ο Ζαν-Πολ Γκοτιέ μιλώντας για πολλά: Για τις Κυκλάδες, την Ελλάδα που απρόσμενα συνυπάρχει η παράδοση με τον εκσυγχρονισμό, τους ωραίους ανθρώπους της.

Σχετικά με το τι είναι καινούριο στη μόδα είπε:«Δεν ξέρω να σας απαντήσω. Η μόδα αντανακλά την εποχή της και σ’ αυτή την φάση ο κόσμος είναι σε κατάσταση χάους, εξίσου κι η μόδα. Μπορεί να ακούγεται αρνητικό αλλά δεν είναι. Προσωπικά νομίζω ότι η αληθινή μόδα σε κάνει να δημιουργείς πράγματα που σε οδηγούν να ονειρεύεσαι αντί γι’ αυτή τη βία που μας περιτριγυρίζει. Το ερώτημα τι είναι νέο είναι από μόνο του ανοιχτό κι αναπάντητο γιατί είναι σε διαδικασία διαμόρφωσης ακόμα. Κι άλλωστε οι σχεδιαστές δεν είμαστε φιλόσοφοι, ούτε τόσο καλλιτέχνες όσο μερικοί νομίζουν ότι είμαστε», πρόσθεσε.