Τη συλλογή του με τίτλο «La Modernité de l’Antiquité» («Η Νεωτερικότητα της Αρχαιότητας») για τον οίκο Chanel παρουσίασε χθες στο Παρίσι ο Καρλ Λάγκερφελντ, θέλοντας να υμνήσει την αρχαία Ελλάδα. 

Ads

Η συλλογή Cruise 2018 του παρισινού οίκου μόδας παρουσιάστηκε στο The Grand Palais σε ένα σκηνικό που συνδύαζε τον Παρθενώνα, τον Ναό του Ποσειδώνα, ιωνικού ρυθμού κίονες που υψώνονταν μέσα από άμμο και ένα μεσογειακό ηλιοβασίλεμα.

«Δεν έχει καμία σχέση με μια χώρα. Η πραγματικότητα δεν με ενδιαφέρει. Αξιοποιώ αυτό που μου αρέσει. Η δική μου Ελλάδα είναι μια ιδέα» τονίζει ο σχεδιαστής στις σημειώσεις για την επίδειξη μόδας, που δημοσίευσε ο οίκος Chanel.

«Θεωρώ την Ελλάδα ως την πηγή της ομορφιάς και του πολιτισμού, όπου υπήρχε μια θαυμάσια ελευθερία κινήσεων που έκτοτε έχει εξαφανιστεί», εξήγησε.

«Τα κριτήρια της ομορφιάς στην αρχαία, τότε κλασική, Ελλάδα εξακολουθούν να ισχύουν. Ποτέ δεν υπήρξαν πιο όμορφες παραστάσεις γυναικών. Ή πιο όμορφες κολόνες. Όλη η αναγέννηση, στην πραγματικότητα, βασίστηκε στην αρχαιότητα. Είναι πραγματικά η νεότητα του κόσμου σε όλη της την ισχύ και το απρόβλεπτο – όπως ακριβώς και οι αμείλικτοι θεοί», πρόσθεσε. 

«Εκφράζω μέσω της μόδας τη λατρεία που είχα από την παιδική ηλικία. Το πρώτο βιβλίο που διάβασα ήταν του Ομήρου», σημείωσε και πρότρεψε τους νέους: «Προτείνω να επιστρέψετε πίσω για να κινηθείτε μπροστά. Για να δημιουργήσεις μέλλον πρέπει να δώσεις προσοχή στο παρελθόν».