Με αλλαγή της προέδρου του ΔΣ της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης και των υπόλοιπων μελών απάντησε η υπουργός πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου στον σάλο που δημιουργήθηκε μετά τις καταγγελίες ενάντια στις πρακτικές που ακολουθεί η επί δεκαεπτά χρόνια καλλιτεχνική διευθύντρια της σχολής Παυλίνα Βερέμη.

Ads

Θυμίζουμε πως μετά την καταγγελία μητέρας σπουδάστριας για παράνομες αποβολές σπουδαστών που δημοσίευσε το tvxs.gr, ακολούθησε κείμενο καταγγελίας και από το ΣΕ.ΧΩ.ΧΟ (Σωματείο Εργαζομένων στον χώρο του χορού) οι οποίες έκαναν λόγο για παρατυπίες στη διαδικασία προσλήψεων. 

Οι καταγγελίες κινητοποίησαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν σχετική επερώτηση στη βουλή ζητώντας από την υπουργό να απαντήσει όσον αφορά στις κινήσεις που προτίθεται να κάνει ώστε να επέλθει η εύρυθμη λειτουργία στη σχολή. 

Η υπουργός απάντησε πριν λίγες μέρες στην επερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ παραπέμποντάς τους στο αντίστοιχο προεδρικό διάταγμα το οποίο κατά τα γραφόμενά της προβλέπει αποβολές. 

Ads

Γράφει λοιπόν χαρακτηριστικά: Σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 5 «επαναληπτικές εξετάσεις» όταν κάποιος σπουδαστής απορριφθεί κατά τις επαναληπτικές, προαγωγικές εξετάσεις και η επίδοσή του κριθεί ιδιαίτερα ανεπαρκής, είναι δυνατό να αποβληθεί οριστικά από την ΚΣΟΤ με απόφαση του ΔΣ που λαμβάνεται μετά από σύμφωνη γνώμη του συλλόγου των καθηγητών της σχολής. 

Αγνόησε όμως η υπουργός, τόσο τις καταγγελίες μέσω του τύπου σπουδαστών που αποβλήθηκαν όσο και τη επιβεβαίωση τους από την πρόεδρο του ΔΣ Ελευθερία Ντεκώ, ότι δεν δόθηκε η ευκαιρία στους σπουδαστές που αποβλήθηκαν για επαναληπτικές εξετάσεις ενώπιον του ΔΣ και του Συλλόγου καθηγητών όπως ορίζει το καταστατικό. 

Σπουδαστές που αποβλήθηκαν παράνομα, δήλωσαν σε σχετικό ρεπορτάζ του tvxs.gr πως αναγκάστηκαν να υπογράψουν οικειοθελή αποχώρηση. 

Γιατί επέλεξε όμως η υπουργός αντί για ενδελεχή έρευνα σε σχέση με τα πεπραγμένα της διεύθυνσης να ξηλώσει την πρόεδρο και τα εναπομείναντα μέλη του ΔΣ; 

Η ίδια εξηγεί στην ανακοίνωσή της πως ακολούθησε αυτή την τακτική, λαμβάνοντας υπόψη την παραίτηση του αντιπροέδρου της ΚΣΟΤ Σωτήρη Μουσούρη και του μέλους του ΔΣ Ιωάννη Παραμυθιώτη. Εδώ να σημειώσουμε πως η παραίτηση των δύο δεν έφτασε ποτέ ως όφειλε στην πρόεδρο του ΔΣ Ελευθερία Ντεκώ, παρά μονάχα στο γραφείο της υπουργού. 

Η πρόεδρος του ΔΣ ενημερώθηκε μάλιστα για την αποπομπή της από τους δημοσιογράφους καθώς το τηλεφώνημα της υπουργού ακολούθησε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση στον τύπο. 

Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί δεν αντικαταστάθηκαν τα δύο μέλη που παραιτήθηκαν αλλά άλλαξε ριζικά η σύνθεση του ΔΣ; Το δεύτερο εύλογο ερώτημα είναι αν έχει τελικά πρόθεση το υπουργείο να προχωρήσει σε ουσιαστική έρευνα σε σχέση με τις καταγγελίες και το τρίτο και ουσιαστικότερο αν η πολιτική του υπουργείου πολιτισμού σε κάθε περίπτωση διαφωνίας ανάμεσα στον καλλιτεχνικό διευθυντή και το ΔΣ του κάθε οργανισμού, είναι η αποπομπή του εκάστοτε ΔΣ και η άνευ όρων στήριξη του καλλιτεχνικού διευθυντή «προκειμένου να μην διαταραχτεί η λειτουργία του». 

Η σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου ορίζεται ως εξής:

Πρόεδρος: Καντόλα Ευγενία, δικηγόρος

Αντιπρόεδρος: Βασιλάκος Σωτήρης, Οικονομολόγος

Μέλη:

  • Αμπαζής Θεόδωρος, σκηνοθέτης – συνθέτης

  • Χατζόπουλος Αθανάσιος, ποιητής – ψυχαναλυτής

  • Χατζησίμος Ευάγγελος, λυρικός καλλιτέχνης