Μια εντελώς νέα ζωγραφική δουλειά, ως ένα διάλογο ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον, το υπαρκτό και το ανύπαρκτο, παρουσιάζει ο Γιάννης Κουτσούρης, στην γκαλερί Titanium, από τις 5 έως τις 31 Μαρτίου 2012.

Ads

 
Από τους πρωτοπόρους των κινουμένων σχεδιών στην Ελλάδα, ο δημιουργός αποδίδει φόρο τιμής σε μία αγάπη τριάντα και πλέον χρόνων που τώρα βρίσκει τη θέση της στη ζωγραφική του, με την οποία ασχολείται αποκλειστικά τα τελευταία χρόνια.

image

Τον Γιάννη τον παρακολουθώ από τότε που είμασταν συνάδελφοι σκιτσογράφοι. Μετά ανέβηκε ένα σκαλί παραπάνω και έκανε κινούμενο σχέδιο. Και στα δύο επιτυχημένος. Τώρα άφησε τις δύο ερωμένες του και παντρεύτηκε την ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ. Ένας τέλειος γάμος. Ανακάτεψε στην παλέτα του το χιούμορ, το χρώμα και την φαντασία του και μας χρωμάτισε την ζωή μας στις μαύρες μέρες που περνάμε. ΑΞΙΟΣ!!!

Ads

ΚΥΡ

 
Ένας κόσμος γεμάτος αλλόκοτα πλάσματα που ακροβατούν σε χώρους φανταστικούς και επικοινωνούν μαζί μας μ’ έναν τρόπο σαρκαστικό, διασκεδαστικό ή ακόμα και σοβαρό, μα πάνω απ’ όλα ειλικρινή.
 
Πουλιά, ζώα, έντομα, ψάρια, μεταμορφωμένα σε πολύχρωμες υπάρξεις, φλερτάρουν με την υπερβολή και τη μετάλλαξη. Ίσως αυτοί οι ήρωες να είναι μάρτυρες μίας μαγικής σύγχρονης εποχής της οποίας η εκθαμβωτική ομορφιά μοιάζει πολλές φορές ψεύτικη και απατηλή.

image
 
Τα έργα του Γιάννη Κουτσούρη, τόσο διαφορετικά μεταξύ τους, αλλά και τόσο αρμονικά δεμένα σ’ ένα σουρεαλιστικό τοπίο, αναδύουν μία πρωτόγνωρη ενεργειακή δύναμη, με την αμεσότητα και την παραστατικότητά τους. Εικόνες ζωντανές που δίνουν κίνηση στο στατικό καμβά και μας καλούν έστω και για λίγο να ζήσουμε στο δικό τους βασίλειο.

Βιογραφικό
 
Ο Γιάννης Κουτσούρης γεννήθηκε στην Αλίαρτο Βοιωτίας το 1944.
 
Σπούδασε στη σχολή ΑΤΙ (Δοξιάδη) με δασκάλους τους Α.Τάσσο, Α. Αστεριάδη, Η. Δεκουλάκο, Γ. Γεωργιάδη, Σ. Λυδάκη και παράλληλα για 3 χρόνια ήταν κοντά στο Σπύρο Βασιλείου, ως μαθητής και βοηθός.

image
 
Κατά την περίοδο των σπουδών του και μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’60, ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, τη γελοιογραφία και την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων και περιοδικών, ενώ η κύρια δραστηριότητά του για περίπου 30 χρόνια ήταν η δημιουργία ταινιών κινουμένων σχεδίων, με τις εταιρίες «Κουνούπι» και «Κουάκ».
 
Από το 2000 ασχολείται αποκλειστικά με τη ζωγραφική και τη γλυπτική. Είναι μέλος του επιμελητηρίου εικαστικών τεχνών της Ελλάδος από το 1973.
 
ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
 
2004 Αίθουσα Τέχνης «ΠΡΙΣΜΑ», Λιβαδειά.
2005 «Titanium Yiayannos Gallery», Αθήνα (γλυπτική).
2006 Αίθουσα Τέχνης «Fine Arts Καπόπουλος», Άλιμος.
2012 «Titanium Yiayiannos Gallery», Αθήνα.

image
 
ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
 
Από το 1966 και μέχρι σήμερα έχει λάβει μέρος σε 3 πανελλήνιες και σε περισσότερες από 30 ομαδικές εκθέσεις.

image
 
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
 
1973: 1ο βραβείο ζωγραφικής στον 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό ζωγραφικής νέων.
 
1973: 1ο  βραβείο εικονογράφησης παιδικού βιβλίου  από τον κύκλο παιδικού βιβλίου.
 
1973: 1ο βραβείο ταινίας μικρού μήκους στο 14ο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και διεθνές βραβείο για την ίδια ταινία το 1974 στο φεστιβάλ ταινιών
κινουμένων σχεδίων στο Zagreb.
 
1980: Ένα από τα 10 ισότιμα βραβεία σκίτσου στην παγκόσμια έκθεση γελοιογραφίας με τίτλο «Ενεργειακή Κρίση».
 
Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Τράπεζα, στο Υπουργείο Προεδρίας, στο Μουσείο της πόλης των Αθηνών,  στις Δημοτικές Πινακοθήκες Πτολεμαίδας και Σύρου καθώς και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.