Συνολικά 65 αρχαία αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας έκλεψαν ανενόχλητοι οι ληστές από το Μουσείο Ιστορίας Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας στην Ολυμπία το πρωί της Παρασκευής. Η υπόθεση αυτή, που έρχεται ελάχιστα μετά την κλοπή των έργων τέχνης στην Εθνική Πινακοθήκη, καταδεικνύει την εγκατάλειψη και την ελλιπή φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων, όπως καταγγέλλει άλλωστε η αντιπολίτευση. Παρότι ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος έθεσε στη διάθεση του πρωθυπουργού την παραίτησή του, το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού του υπουργείου Πολιτισμού ζητά με ανακοίνωσή του την παραίτηση σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, καταγγέλλοντας πως «έχει ξεχαρβαλώσει όλες τις υπηρεσίες, με κυριότερο από όλα το φυλακτικό προσωπικό».

Ads

 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, η λεία των δύο ενόπλων ήταν συνολικά 65 εκθέματα. Οι δράστες της ληστείας, που έφεραν όπλα και βαριοπούλες, έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους, ακινητοποίησαν τη φύλακα του Μουσείου, έσπασαν τις προθήκες και αφαίρεσαν χάλκινα και πήλινα μικροαντικείμενα όπως ειδώλια, αγγεία και λυχνάρια, τα οποία χρονολογούνται από τη Γεωμετρική έως την Κλασική εποχή, καθώς και ένα χρυσό δαχτυλίδι – σφραγίδα με παράσταση ταυροκαθαψίων της Μυκηναϊκής περιόδου.
 
Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΤ, Λίνα Μενδώνη, η Γενική Διευθύντρια Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Μαρία Βλαζάκη και κλιμάκιο του υπουργείου μετέβησαν στην Αρχαία Ολυμπία για να εκτιμήσουν την κατάσταση.

Σε δηλώσεις που έκανε η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, όσον αφορά τη φύλαξη του μουσείου σημείωσε ότι οι φύλακες που κανονικά έπρεπε να είναι εδώ, είναι τρεις. Σχετικά με τη φύλακα που ήλθε αντιμέτωπη με τους ληστές, η γενική γραμματέας ανέφερε ότι είναι σε μια φορτισμένη ψυχολογική κατάσταση και πρόσθεσε: «Μας εξήγησε το συμβάν, αλλά από κει και πέρα τα υπόλοιπα πρέπει να τα δει πρώτα η Αστυνομία».
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η φύλακας που δέχθηκε την επίθεση των ληστών έφθασε πρώτη στο μουσείο, ενώ ο δεύτερος φύλακας έφθασε λίγη ώρα μετά τη ληστεία. Σχετικά με τον τρίτο φύλακα, πληροφορίες αναφέρουν ότι βρισκόταν σε άδεια.
 
Όσον αφορά στις έρευνες της Αστυνομίας εξετάζεται το οπτικό υλικό από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, ενώ αστυνομικοί συνεχίζουν να ερευνούν τους χώρους μέσα και έξω από το μουσείο, προκειμένου να εντοπίσουν στοιχεία που ενδεχομένως τους οδηγήσουν στα ίχνη των δύο δραστών. Επίσης δυνάμεις της Αστυνομίας έχουν στήσει μπλόκα και πραγματοποιούν ελέγχους σε αυτοκίνητα.

image

Ads

 
Με ανακοίνωσή του, το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού του υπουργείου Πολιτισμού καλεί τον υπουργό Παύλο Γερουλάνο, αλλά και σύσσωμη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού να παραιτηθεί άμεσα.
 
Στην ανακοίνωση – μεταξύ άλλων- αναφέρονται τα εξής: «Αναρωτιόμαστε αλήθεια πώς είναι δυνατόν εδώ και ενάμισι χρόνο να επιδιώκουμε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία για να συζητήσουμε αυτά ακριβώς τα θέματα που άπτονται της ασφάλειας των Μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων της χώρας και η πολιτική ηγεσία να μη δίνει καμία σημασία. Έχοντας ξεχαρφαλώσει όλες τις υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Τ με κυριότερο από όλα το φυλακτικό προσωπικό, δεν υπάρχει όχι μόνο νυχτοφύλακας αλλά και σε πολλές περιπτώσεις Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης και ημερήσιων Αρχαιοφυλάκων».
 
«Λίγο καιρό μετά την κλοπή έργων από την Εθνική Πινακοθήκη, η ληστεία στο μουσείο της αρχαίας Ολυμπίας καταδεικνύει τις εγκληματικές ευθύνες των μνημονιακών κυβερνήσεων για την εγκατάλειψη και την ελλιπή φύλαξη των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων σε όλη την Ελλάδα. Οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, η μηδαμινή χρηματοδότηση, η εφεδρεία των εργαζομένων του ΥΠΠΟΤ, συγκροτούν μια εικόνα παντελούς εγκατάλειψης και συστηματικής υποβάθμισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, με έργα ανεκτίμητης αξίας να είναι στο έλεος του οργανωμένου εγκλήματος. Το μνημόνιο και οι υποστηρικτές του είναι επικίνδυνοι και πρέπει να φύγουν πριν παραδώσουν την ίδια τη χώρα», σχολίασε ο Συνασπισμός.
 
Σε ανακοίνωση του ΛΑΟΣ αναφέρεται: «Ανοχύρωτο κράτος η Ελλάς… Οι ερασιτεχνισμοί σε όλο τους το μεγαλείο. Προφανώς το επόμενο κρούσμα θα είναι στον Παρθενώνα».
 
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, δήλωσε σχετικά με τη ληστεία: «Πρόκειται για ένα βαρύ πλήγμα στον πολιτισμό μας ,στην κληρονομιά αυτού του τόπου. Η οικονομική κρίση είναι δεδομένη , τα βάρη στην ελληνική κοινωνία είναι επίσης δεδομένα, αλλά δεν θα πρέπει η Ελλάδα να γίνει ξέφραγο αμπέλι και δεν θα πρέπει όλα αυτά τα οποία σήμερα συγκροτούν την εξαιρετικά δύσκολη πραγματικότητα για την χώρα και για την κοινωνία να διαμορφώσουν στοιχεία και κρίση της λειτουργίας της δημοκρατίας».
 
Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ο Γιώργος Κοντογιάννης σχολίασε, μεταξύ άλλων: «Όταν πριν από λίγες μέρες σε Δελτίο Τύπου του πολιτικού μου γραφείου έκανα λόγο για ώρα μηδέν για τον πολιτισμό δεν φανταζόμουν ποτέ ότι οι θησαυροί του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας θα ήταν τα πρώτα θύματα της ανεύθυνης πολιτικής που ασκεί η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού.
 
Η όψιμη ανάληψη ευθυνών από τον Υπουργό Πολιτισμού δεν μπορεί να αναιρέσει σε καμία περίπτωση το γεγονός ότι χάθηκαν αρχαιολογικοί θησαυροί ανυπολόγιστης αξίας, που αποτελούν μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς. Ο κ. Γερουλάνος θα μείνει στην ιστορία όχι για τις πράξεις αλλά για την απραξία του. Επί των ημερών του πραγματοποιήθηκαν οι μεγαλύτερες πολιτιστικές κλοπές στην πρόσφατη ιστορία».