Μια μοναδική έκθεση αφιερωμένη στον αείμνηστο ζωγράφο Παναγιώτη Τέτση, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, εμπλουτίζει τις εκδηλώσεις Metamorphosis: Το ΚΠΙΣΝ στον Κόσμο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ads

Παρουσιάζονται 35 έργα, τα περισσότερα μνημειακών διαστάσεων, που προέρχονται κυρίως από τη μεγάλη δωρεά του καλλιτέχνη προς την Εθνική Πινακοθήκη, η οποία και έχει την οργανωτική ευθύνη της έκθεσης.

Ανάμεσα στους πίνακες του Παναγιώτη Τέτση (1925 – 2016) που εκτίθενται, ξεχωρίζει το επιβλητικό τρίπτυχο της Λαïκής αγοράς μήκους 13 μέτρων.

Οι πίνακες της έκθεσης, που ανήκουν στα αριστουργήματα του ζωγράφου, αντιπροσωπεύουν τις κυριότερες περιόδους της δημιουργίας του και εικονογραφούν με εμβληματικό τρόπο την αισθητική του.

Ads

image

Φανατικός οπαδός της ζωγραφικής του βλέμματος, ο Τέτσης παραμένει ένας από τους τελευταίους  τοπιογράφους, που  έδωσε την εικόνα μιας Ελλάδας όπου το φως μεταφράζεται σε καθαρή ενέργεια χρώματος.

Η ζωγραφική του αείμνηστου καλλιτέχνη αποθεώνει επίσης τα απλά και καθημερινά «θαύματα», όπως τα ονόμαζε, αναζητώντας «την αποκάλυψη μέσα στο ασήμαντο». Η ζωγραφική του, γεμάτη από ζωτική ενέργεια και μεταδοτικό οίστρο, εκπέμπει ένα ισχυρό μήνυμα αισιοδοξίας, τόσο απαραίτητο στη σημερινή συγκυρία.

Την έκθεση συνδιοργανώνουν το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και η Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου. 

image

«Η απόφαση για τη σύμπραξη με την Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδος στην οργάνωση αυτής της έκθεσης είχε ως κίνητρο τις βαθιές ομοιότητες που υπάρχουν ανάμεσα στο δημιουργικό όραμα του Τέτση και σε αυτό του Renzo Piano. Οι πίνακες του Τέτση επηρεάζονται ευθέως από το περιβάλλον του ζωγράφου και ανταποκρίνονται σε αυτό. Οι συνθέσεις του αντιπροσωπεύουν μια αέναη προσπάθεια να εκφραστεί με χρώματα η ένταση, αλλά και η λεπτότητα με την οποία το ελληνικό φως διαπερνά σταθερά τα τοπία και τα αντικείμενα της καθημερινότητας. Αντίστοιχα, τα κτίρια του Renzo Piano ορίζονται με παρόμοιο τρόπο, μεταξύ άλλων, από την επιθυμία και την ικανότητά του να συνδιαλέγεται με το περιβάλλον γύρω του. Όπως οι πίνακες του Τέτση, το ΚΠΙΣΝ αντανακλά την πρόθεση του Piano να συλλάβει τον δυναμικό τρόπο με τον οποίο το φως, η θάλασσα και ο αέρας κυριαρχούν στο αττικό τοπίο». Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Συντελεστές

Ιδέα, Συντονισμός, Κείμενα: Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, Διευθύντρια Εθνικής Πινακοθήκης

Επιμέλεια  έκθεσης: Έφη Αγαθονίκου, προïσταμένη Διεύθυνσης Συλλογών ΕΠΜΑΣ

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός, Επίβλεψη: Γιώργος Παρμενίδης, Christine Longuépée

Info

Διάρκεια: 23.06-31.07.2016

Ωράριο λειτουργίας:
• Από 23 έως 26 Ιουνίου: 18.00 – 04.00 (συνεχές ωράριο)
• Από 27 Ιουνίου έως 31 Ιουλίου 2016

Πληροφορίες: ΚΠΙΣΝ www.snfcc.org και www.snfcc.org/metamorphosis.

Σημείωση: Η είσοδος είναι ελεύθερη.