«Παιχνίδια με λέξεις και εικόνες – Ποίηση και Κόμικς».

Ads

Διαβάζεις λογοτεχνία ή σκαρώνεις δικές σου ιστορίες;

Απολαμβάνεις τα κόμικς ή σου αρέσει να σκιτσάρεις;

Είσαι από 10 έως 13 ετών;

Φέτος, το Μουσείο Μπενάκη στήνει ένα Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής και Κόμικς.

Ads

Στις οκτώ συναντήσεις του πρώτου κύκλου παίζουμε με ποιήματα και σκίτσα και εμπνεόμαστε από τη σημαντική συλλογή λογοτεχνικών κειμένων και έργων τέχνης που φιλοξενείται στην Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα.

Με τον Soloup, δημιουργό κόμικς και την Κέλη Δασκαλά, φιλόλογο.

Info

Από το Σάββατο 22 Οκτωβρίου έως 17 Δεκεμβρίου
11.00–13.00 I Κτήριο Οδού Πειραιώς

Πληροφορίες και κρατήσεις: Εκπαιδευτικά Προγράμματα/ μουσείο Μπενάκη.
Δευτέρα έως Πέμπτη I 10.00-14.00 I Τ. 210 3671067-9

Τα παιδιά θα αναμετρηθούν με την ποιητική γραφή και την οπτικοποίηση της

Στόχος του εργαστηρίου «Παιχνίδια με λέξεις και εικόνες: Ποίηση και Κόμικς» είναι η μύηση των παιδιών στον μαγικό κόσμο της ποίησης μέσα από τη, δημοφιλή στους νέους, τέχνη των κόμικς. Ένας πρωτότυπος όσο και πρωτόγνωρος συνδυασμός Λόγου και Εικόνας από τη φιλόλογο Κέλη Δασκαλά και τον δημιουργό κόμικς και γελοιογράφο Soloup (Αντώνη Νικολόπουλο), συγγραφέα του graphic novel
«Αϊβαλί».

Τα παιδιά του εργαστηρίου θα αναμετρηθούν από την πρώτη στιγμή με την ποιητική γραφή και την οπτικοποίησή της, ξεκινώντας τις συναντήσεις με μια διαδραστική ξενάγηση στην Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου Γκίκα.

Παρατηρώντας και συζητώντας συγκεκριμένα εκθέματα (εξώφυλλα, εικονογραφήσεις βιβλίων, γελοιογραφίες ή χαρακτηριστικά έργα ζωγραφικής που μπορούν να διαβαστούν- σαν-κόμικς), θα γνωρίσουν βασικές έννοιες-κλειδιά της δημιουργίας των κόμικς.

Στις επόμενες επτά συναντήσεις, τα παιδιά θα πειραματιστούν με εναλλακτικές τεχνικές σκίτσου, θα γνωρίσουν διαφορετικές τεχνοτροπίες αλλά και τον τρόπο που στήνεται μια ιστορία κόμικς. Τον τρόπο δηλαδή που αφηγούμαστε μια ιστορία, την δική μας ιστορία, μέσα από διαδοχικά καρέ, διατηρώντας το ενδιαφέρον του αναγνώστη, χωρίς να τον κουράζουμε με περιττές πληροφορίες.

Επίσης θα εξετάζουμε πώς επιλέγουμε κάθε φορά το ύφος που ταιριάζει καλύτερα στην εικονογράφηση ενός ποιήματος ή μιας ιστορίας.

Παράλληλα με τα σκίτσα, τα παιδιά θα εισάγονται και στο παιχνίδι της δημιουργικής γραφής, προκειμένου να αναμετρηθούν με τη γραφή και κυρίως με την ανάγνωση των κειμένων. Να διαβάσουν με άλλα λόγια την ποίηση (και τη λογοτεχνία γενικότερα) «διαφορετικά», μπαίνοντας στη θέση του συγγραφέα.

Μέσα από μια σειρά παιχνιδοασκήσεων, που στις πρώτες συναντήσεις θα στηρίζονται σε ποιήματα γνωστών ελλήνων ποιητών, τα παιδιά θα διαβάσουν ποιητικά κείμενα, θα αναρωτηθούν γιατί όλα τα κείμενα δεν είναι λογοτεχνία, θα καλλιεργήσουν τα αναγνωστικά τους αντανακλαστικά. Από συνάντηση σε συνάντηση, ανακαλύπτοντας τα μονοπάτια της σύνθεσης ενός ποιήματος, παίζοντας με τις λέξεις και τα νοήματα, τα παιδιά θα σκαρώσουν τις δικές τους ποιητικές αφηγήσεις, θα σκεφθούν πάνω στην έννοια της πρωτοτυπίας, πώς το ίδιο πράγμα μπορώ να το πω αλλά κυρίως να το δείξω, να το παρουσιάσω με διαφορετικούς τρόπους, να το κάνω ακόμα και εικόνα. Εν τέλει να το αφηγηθώ μέσα από μια σειρά εικόνων με τη μορφή κόμικς.

Ο συνδυασμός Λόγου και Εικόνας θα μας απασχολεί σε κάθε συνάντηση, προκειμένου τα παιδιά να συνθέσουν και να εικονογραφήσουν τις δικές τους ποιητικές αφηγήσεις κόμικς, κατακτώντας στην πράξη την αξία του γράφω-σβήνω- ξαναγράφω: πώς δηλαδή κρατάμε το σημαντικότερο και «πετάμε» ότι βαραίνει την αφήγηση.

Ως αποτέλεσμα, το εργαστήριο «Δημιουργικής γραφής και Κόμικς» θα δώσει στα παιδιά μια πρώτη εμπειρική προσέγγιση για τον τρόπο που γράφονται αλλά και διαβάζονται τα ποιήματα, ταυτόχρονα με τη δημιουργική ευκαιρία να εκφραστούν και να αφηγηθούν τις δικές τους ιστορίες-ποιήματα με τη μορφή κόμικς.

Θα μάθουν ακόμα έμμεσα τη χαρά της συνεργασίας μέσα σε μια ομάδα και το πόσο σημαντικό είναι να ολοκληρώνουν την δουλειά τους, αφού στόχος του workshop είναι, μετά το πέρας των συναντήσεων, η συγκέντρωση των εργασιών τους σε μια πιθανή έκθεση ή ακόμα και ηλεκτρονική έκδοση.