Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής  Αττικής - Πειραιώς  και Νήσων,  συμμετέχοντας  στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών  Ημερών Πολιτιστικής  Κληρονομιάς 2017,  που για την διετία 2017 – 2018  είναι αφιερωμένες στην θεματική ‘Πόλ(ε)ις’ , διοργανώνει έναν «αρχαιολογικό περίπατο  στα Μακρά Τείχη» και στις αρχαιότητες περίξ αυτών, την Κυριακή 24 Σεπτεμβίου. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη. 

Οι αρχαιολόγοι θα  προσφέρουν  τη  δυνατότητα στους επισκέπτες / περιπατητές  να γνωρίσουν την ιστορία των τειχών, να περιηγηθούν σε θέσεις, ειδικά διαμορφωμένους αρχαιολογικούς χώρους, όπου διατηρούνται ορατά κατάλοιπα ταφικών μνημείων, δρόμων και κτηρίων, που πλαισίωναν τα Μακρά Τείχη, αλλά και σε θέσεις όπου διατηρούνται ορατά τμήματα του νοτίου σκέλους των Μακρών Τειχών.

Οι συμμετέχοντες στον αρχαιολογικό περίπατο θα έχουν την ευκαιρία, μέσα από τις αφηγήσεις των αρχαιολόγων, να κατανοήσουν και να αναπλάσουν την αρχαία τοπογραφία της Αθηναϊκής  πεδιάδας, δηλαδή της πεδιάδας μεταξύ της Αθήνας και  του κεντρικού της  λιμένα, τον Πειραιά .

Τα Μακρά Τείχη ήταν αμυντικά Τείχη και, ένα από τα μεγαλύτερα οχυρωματικά έργα στην  Αττική κατά την αρχαιότητα, που συνέδεαν σε ευθεία γραμμή, την Αθήνα με το επινείο της τον Πειραιά. Η οικοδόμησή τους συνέβαλε άμεσα  στην ραγδαία οικονομική  ανάπτυξη της Αθήνας και την μετατροπή της σε ναυτική και πολιτική υπερδύναμη της εποχής . Οι αρχαιότητες πέριξ των Μακρών Τειχών αποκαλύπτουν την υψηλή κοινωνική, οικονομική, πολιτική και φιλοσοφική  ωριμότητα  της Αθήνας και του Πειραιά, κατά τους αρχαίους χρόνους.      

Σημείο  συνάντησης:

Σταθμός  ΗΣΑΠ  «Ταύρος», (εκδοτήρια εισιτηρίων)
Ώρα συνάντησης  10:30  το πρωϊ (διάρκεια περιπάτου περίπου 3 ώρες).

Πληροφορίες:
Γιάννης  Συρόπουλος, τηλ: 210 – 45.90.705
Ειρήνη   Σκιαδαρέση, τηλ: 210 – 45.90.712
Α.Μ  Αναγνωστοπούλου, τηλ:  210 – 45.90.711