Την τελευταία του πνοή άφησε απόψε το βράδυ στον Ευαγγελισμό ο γνωστός σκιτσογράφος Γιάννης Καλαϊτζής, μετά από μακρά μάχη με τον καρκίνο.  

Ads

Για χρόνια σατίριζε με το πενάκι του όλα τα μεγάλα πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα σε πλήθος εντύπων: Ελευθεροτυπία, Πανσπουδαστική, Δρόμοι της Ειρήνης, Αυγή και αργότερα στα Αντί, Ελευθεροτυπία, Ντέφι, Βαβέλ. 

Υπήρξε από τους πρωτεργάτες της Εφημερίδας των Συντακτών αλλά και εμπνευστής και εκδότης του περιοδικού «Γαλέρα» από το 2005 μέχρι το 2010. Στο ραδιόφωνο τον ακούγαμε στο Κόκκινο 105.5 και την εκπομπή «Γαλέρα στους Πέρα Κάμπους».

Το 1976 σχεδίασε τα σκηνικά και τα κοστούμια για την ταινία του Παντελή Βούλγαρη Happy Day. Εξέδωσε επίσης τα άλμπουμ Τσιγγάνικη ορχήστρα, Το μαύρο είδωλο της Αφροδίτης, Τυφών, Γιαταλεφτά Νοέμβρη, 2000 στα 4. 

Ads

Μερικές από τις τελευταίες του γελοιογραφίες:

image

image

image

Ο ίδιος παρουσίαζε τον εαυτό του: 

Μεγάλωσα στο καφενείο του πατέρα μου στην Κοκκινιά. Πάνω στα τραπέζια κυκλοφορούσαν δύο – τρεις εφημερίδες. 

Γελοιογραφικά σκίτσα κάνω από μωρό. Ήμουν παρατηρητικό και κακό και το ‘δειχνα. Το περιβάλλον μου ένιωσε την απειλή. 

Χάριν εξευμενισμού μου διέθεσε μια αποδοχή διαρκείας. Το να επιδοθώ στην πολιτική σάτιρα ήταν αυτονόητο. Ήμασταν αριστεροί, το κράτος μας έκανε και ρατσιστές.

Η δεξιά, η εξουσία, οι αρχές ήταν έξω από την κοινωνία μας, ήταν το ξένο, το άλλο. Μου την είχε στημένη στο νηπιαγωγείο. Κατανάγκαζαν εμένα το σκιτσογράφο να πλέκω καλαθάκια και να κεντάω με μπρισίμι μηλαράκια σε χαρτόνι. Για να με σπάσουν. Δε μίλησα. Καταδικάστηκα σε δωδεκαετή εκπαίδευση. Μου’ ριξαν και έναν χρόνο επί πλέον ως μη συνεργάσιμο. Δραπέτευσα πριν εκτίσω την ποινή.

Ακολούθησε ο κατήφορος. Από τα χαμαιτυπεία της Αριστεράς στα καταγώγια των Καλών Τεχνών. Έμαθα κινηματογράφο στους κινηματογράφους, θέατρο στο θέατρο, μουσική την νύχτα και εικόνες στο πεζοδρόμιο. «Πανσπουδαστική», «Δρόμοι της Ειρήνης», «Αυγή».

Ακολουθεί μια χούντα που επί 40 χρόνια παραμένει 7 ετών. Σκιτσάρω αγωνιώντας να κατανοήσω το προηγούμενο. «Αντί», «Ελευθεροτυπία», «Σχολιαστής», «Ντέφι», «Βαβέλ», «ΔΗΩ» και «Τσιγγάνικη ορχήστρα», «Το μαύρο είδωλο της Αφροδίτης», «Τυφών», «Γιαταλεφτά Νοέμβρη», «2000 στα 4».

Γαλέρα στους πέρα κάμπους

Γιάννης Καλαϊτζής

Και μερικές γελοιογραφίες ακόμη: 

image

image

image

image

image

image
image

image

Σκίτσο πάνω σε μάρμαρο: 

image

gianniskalaitzis.gr