Δύο νέα σκίτσα του Van Gogh έχουν ταυτοποιηθεί και είναι πλέον στη διάθεση του κοινού σύμφωνα με το διευθυντή του μουσείου με τα έργα του καλλιτέχνη, Axel Rüger.
 
Μια ανάλυση του θέματος, του ύφους, της τεχνικής, των υλικών και της προέλευσης ενός σκίτσου με τίτλο «Ο λόφος της Μονμάρτρης με πέτρινο λατομείο» επέτρεψε στους εμπειρογνώμονες να διαπιστώσουν ότι αυτό σχεδιάστηκε από τον Ολλανδό καλλιτέχνη Vincent van Gogh.

Ads

Το σχέδιο, που ανήκει στη συλλογή του Ιδρύματος Τέχνης Van Vlissingen, ήταν κάποτε μέρος της συλλογής του Vincent και του Theo van Gogh και είχε εξαφανιστεί από αυτή το 1917.
 
Το εύρημα επέτρεψε στους ειδικούς να πιστοποιήσουν παρόμοια έργα στη συλλογή του Μουσείου Βαν Γκογκ και είχε απορριφθεί πριν από μερικά χρόνια.
 
«Αυτό, και ένα δεύτερο εύρημα είναι σίγουρα σχεδιασμένα από το ίδιο χέρι, στο στυλ που σχετίζεται με τα έργα του Van Gogh στις αρχές του 1886, πρώτα στην Αμβέρσα και μετά στο Παρίσι στο στούντιο Cormon’s’», ανέφερε ο Teio Meedendorp, ερευνητής του μουσείου Van Gogh στην επίσημη συνέντευξη τύπου.
 
Τα δύο έργα, τα οποία χρονολογούνται και επίσημα από το 1886, «απεικονίζουν μια φάση της μαθητικής περιόδου του καλλιτέχνη, ο οποίος τελικά επανεφηύρε τον εαυτό του στο Παρίσι, αλλά εδώ χρησιμοποιούσε ακόμα την παραδοσιακή καλλιτεχνική του διαδρομή», πρόσθεσε ο Meedendorp.
 
Το γνωστό έργο του Van Gogh περιλαμβάνει πάνω από 900 έργα ζωγραφικής και πέντε άλμπουμ σκίτσων. Περισσότερα από τα μισά από τα έργα του παρουσιάζονται στο Μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ. Την τελευταία φορά που ανακαλύφθηκε έργο του Βαν Γκογκ ήταν το 2012.
 
Τα δύο σκίτσα θα παρουσιαστούν στην έκθεση «Impressionism & Beyond: A Wonderful Journey» στο μουσείο Singer Laren, κοντά στο Άμστερνταμ, από τις 16 Ιανουαρίου έως τις 6 Μαΐου.

image