Σε μια βόλτα στην ιστορία της κατεχόμενης Αθήνας θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν όσοι πάρουν μέρος στον ιστορικό περίπατο που διοργανώνεται το πρωί της Κυριακής 15 Οκτωβρίου. Ο περίπατος με τίτλο «Αντίσταση και Δωσιλογισμός στην κατεχόμενη Αθήνα» εντάσσεται στις δράσεις του «12 Οκτωβρίου 1944- Η Αθήνα Ελεύθερη», που γιορτάζεται και φέτος για τρίτη χρονιά.

Ads

Με οδηγό τον ιστορικό Μενέλαο Χαραλαμπίδη, επιστημονικό υπεύθυνο των εκδηλώσεων Η Αθήνα Ελεύθερη, θα πραγματοποιηθεί περιήγηση σε σημαντικά τοπόσημα της κατεχόμενης Αθήνας. Μικρές επί τόπου αφηγήσεις θα αποκαλύπτουν πτυχές των γεγονότων, φωτίζοντας τις συνθήκες της κατοχής και της αντίστασης και τοποθετώντας τον αθηναϊκό λαό στο ιστορικό αυτό σκηνικό.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη και η αφετηρία είναι στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, στις 11 το πρωί.

Στην αφετηρία θα γίνει αναφορά στην προπολεμική δράση των πρακτόρων των ναζί στην Ελλάδα, ενώ οι  διαδοχικές στάσεις του περιπάτου θα είναι οι εξής:  

Ads

-Πανεπιστημίου και Ομήρου γωνία (κτίριο Τράπεζας της Ελλάδος), όπου θα γίνει αναφορά στη μεγαλύτερη αντιστασιακή διαδήλωση της Κατοχής στις 22 Ιουλίου 1943, ενάντια στην πιθανή επέκταση της βουλγαρικής ζώνης κατοχής και στην Κεντρική Μακεδονία.

-Σταδίου 15 (κτίριο ΟΤΕ). Εκεί θα παρουσιαστούν στοιχεία για την πρώτη μεγάλη απεργία στις 12 Απριλίου 1942 και για τις απεργιακές κινητοποιήσεις δημοσίων και τραπεζικών υπαλλήλων.

-Παπαρηγοπούλου 3-5,  Πλατεία Κλαυθμώνος, όπου θα σχολιαστεί η δράση των ονομαζόμενων Ελληνικών Ες-Ες

-Στον αριθμό 3 της οδού Σανταρόζα θα παρουσιαστούν ιστορικές πληροφορίες για τις γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας και κατασκοπίας και τους Έλληνες πράκτορές τους.

-Στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Γλάδστωνος θα γίνει αναφορά στη δράση της φιλοναζιστικής οργάνωσης ΕΣΠΟ και την ανατίναξη των γραφείων της από την αντιστασιακή οργάνωση ΠΕΑΝ.

-Στην έκτη και τελευταία στάση του περιπάτου, στη συμβολή των οδών Μπουμπουλίνας και Τοσίτσα θα αναφερθεί ο αγώνας ενάντια στην πολιτική επιστράτευση και η κατάληψη του Υπουργείου Εργασίας, που οδήγησε στην απόσυρση του μέτρου από τις αρχές κατοχής.