Την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου θα γίνουν, τα εγκαίνια της έκθεσης «Στα άδυτα της Εθνικής Πινακοθήκης – Άγνωστοι θησαυροί από τις συλλογές της».

Ads

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν περισσότερα από 200 έργα μεγάλων ξένων και ελλήνων δημιουργών, όπως του Ρέμπραντ, του Ντύρερ, του Ντελακρουά, του Πικάσο, του Μοντριάν, αλλά και των Λύτρα, Βολανάκη, Γύζη, Παρθένη, Γκίκα, Τσαρούχη, Μόραλη.

Πρόκειται για έργα που βγήκαν κυριολεκτικά από τις αποθήκες όπου φυλάσσονταν ευλαβικά δεδομένου ότι οι εκθεσιακοί χώροι της δεν επαρκούν για την ανάδειξή τους. Η συγκεκριμένη έκθεση θεωρείται ως προπομπός για το πώς θα είναι η Εθνική Πινακοθήκη μετά την επέκτασή της, έργο που θα αρχίσει να εκτελείται από τον επόμενο χρόνο.

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 8 Ιανουαρίου 2012.

Χωρισμένη σε ενότητες η σημερινή έκθεση αρχίζει με άγνωστα – παλαιά και νεότερα- έργα της δυτικοευρωπαϊκής ζωγραφικής και ακολουθούν σχέδια σπουδαίων ιταλών και ολλανδών ζωγράφων και διάσημα χαρακτικά μεγάλων καλλιτεχνών, όπως του Ρέμπραντκαι του Ντίρερ.

Ads

Ακολουθούν τέσσερις ενότητες με νεοελληνική τέχνη που προβάλλουν διαδοχικές χρονικές στιγμές της ιστορίας της. Η περίφημη γενιά του ΄30 παρουσιάζεται στην επόμενη ενότητα και η έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη κλείνει με την μεταπολεμική και τη σύγχρονη ελληνική τέχνη. Και η συνέχεια βρίσκεται στη Γλυπτοθήκη στου Γουδή όπου θα εκτεθούν έργα από την μεταπολεμική εποχή ως σήμερα.