Ένα μπλοκ με άγνωστα μέχρι σήμερα σχέδια του Βίνσεντ Βαν Γκογκ βρέθηκε τυχαία και θα εκδοθεί τον Νοέμβριο ταυτόχρονα σε Γαλλία, ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Ολλανδία και Ιαπωνία, όπως ανακοίνωσε ο γαλλικός εκδοτικός οίκος Seuil.

Ads

Η έκδοση θα έχει τίτλο «Βίνσεντ Βαν Γκογκ: Η ομίχλη της Αρλ, το ανακτημένο τετράδιο».

Ο Βαν Γκονγ, ο master των μετα-ιμπρεσιονιστών, όπως τον αποκαλεί το Associated Press, έζησε στην Αρλ της Προβηγκίας τη διετία 1888 – 1889.

«Το μπλοκ- τετράδιο γνώριζαν μόνο οι ιδιοκτήτες του, εγώ ο ίδιος και ο εκδότης» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπερνάρ Κομάν, εκπρόσωπος του εκδοτικού οίκου.

Ads

«Είναι εκπληκτικό, φανταστικό» τόνισε.

image

Ειδικοί έχουν ήδη επιβεβαίωση τη γνησιότητα, την αυθεντικότητα των σχεδίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Η μυστηριώδης ζωή του Βίνσεντ Βαν Γκόγκ σε ένα μαγικό animation μεγάλου μήκους [ΒΙΝΤΕΟ]

• Ο Τούρκος καλλιτέχνης που δημιουργεί έργα του Βαν Γκογκ στο νερό [ΒΙΝΤΕΟ]

Καμία περαιτέρω πληροφορία δεν θα δοθεί μέχρι την συνέντευξη Τύπου, η οποία θα διοργανωθεί στο Παρίσι στα μέσα Νοεμβρίου, μία ημέρα προτού η έκδοση φτάσει στα βιβλιοπωλεία.

image

Ο Κομάν είπε μόνο ότι πληροφορήθηκε την ύπαρξη αυτού του μπλοκ «πριν από περίπου έναν χρόνο» και ότι στις σελίδες του υπήρχε «σημαντικός αριθμός σχεδίων, περισσότερων από δέκα».

Ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ, που αυτοκτόνησε τον Ιούλιο του 1890, σε ηλικία μόλις 37 ετών -πέθανε πάμφτωχος και άγνωστος και επιπλέον, βασανισμένος τόσο από την εξάρτηση του από το αλκοόλ όσο και από ψυχική ασθένεια- θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ζωγράφους όλων των εποχών.

Τα έργα του ανήκουν στις συλλογές των σημαντικότερων μουσείων του κόσμου και είναι περιζήτητα από τους ιδιώτες συλλέκτες.

Το 1990 το «Πορτρέτο του γιατρού Γκασέ» πουλήθηκε έναντι 82,5 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία του οίκου Christie’s στη Νέα Υόρκη.