To 2001 συμπληρώθηκαν εκατό χρόνια από το θάνατο του Τουλούζ Λωτρέκ. Με αφορμή την επέτειο αυτή, εκατό κορυφαίοι γραφίστες από όλο τον κόσμο σχεδίασαν από μια αφίσα, τιμώντας τον ίδιο και το έργο του. Οι αφίσες αυτές παρουσιάστηκαν στην έκθεση Le Nouveau Salon des Cent, στο Centre Pompidou, στο Παρίσι, το χειμώνα της ίδιας χρονιάς.

Ads

Το Μουσείο Μπενάκη, το περιοδικό GR Design και η Alpha Bank παρουσιάζουν την έκθεση «Το Νέο “Salon des Cent”. Διεθνής Έκθεση Αφίσας. Αφιέρωμα στον Toulouse-Lautrec», στο κτήριο της οδού Πειραιώς και θα διαρκέσει έως τις 12 Νοεμβρίου.

Η οργανωτική επιτροπή της έκθεσης είχε ζητήσει από τους συμμετέχοντες στο δημιουργικό της αφίσας να χρησιμοποιηθεί η φράση Le nouveau Salon des Cent. Exposition Internationale d’affiches. Hommage ή Ode à Toulouse Lautrec. Το θέμα μπορούσαν να το αναπτύξουν με απόλυτη ελευθερία στη θεματική και την εκτέλεση.

image

Ads

Όπως γράφει και ο Alain Weill στο κείμενό του στον κατάλογο της έκθεσης του Παρισιού: «Τα σχέδια που πήραμε στην πλειονότητά τους κλίνουν προς την εικονογράφηση, σοφή επιλογή για να αποτίσεις φόρο τιμής σε έναν άνθρωπο που είναι δύσκολο να αναμετρηθεί κανείς».

Δεκαέξι χρόνια μετά, παρουσιάζεται το υλικό της έκθεσης του 2001, εμπλουτισμένο με:

· Πέντε πρωτότυπες αφίσες του Henri de Toulouse-Lautrec και μια του Pierre Bonnard από τη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτζου. Ένας αντιπροσωπευτικός μικρός πυρήνας των αφισών που σχεδίασε ο Toulouse-Lautrec, δείγμα του πρωτογενούς υλικού, από το οποίο εμπνεύστηκαν οι εκατό δημιουργοί.

· Δεκαέξι αφίσες που δημιουργήθηκαν δεκαέξι χρόνια μετά, από δεκαέξι Έλληνες δημιουργούς, με τις ίδιες προδιαγραφές του 2001.

image

image

Συμμετέχουν οι: Διαμαντής Αϊδίνης, Αργύρης Αθανασιάδης, Δημήτρης Αρβανίτης, Ευάγγελος Κασσαβέτης, Μιχάλης Κατζουράκης, Γιάννης Κουρούδης, Μενέλαος Κουρούδης, Τάσος Μαραγκός, Μίλτος Μιχαηλίδης, Νέαρχος Ντάσκας, Δημήτρης Παπάζογλου, Τάσος Παυλόπουλος, Στέφανος Ρόκκος, Λευτέρης Φάρος, Ρένα Χρυσικοπούλου, Γιάννης Ψυχοπαίδης.

Την έκθεση πλαισιώνουν πορτρέτα του Τουλούζ Λωτρέκ φτιαγμένα με διαφορετικές τεχνικές, σε sketchbooks από τους σπουδαστές της Σχολής Βακαλό.

image

Οι υφές και οι αποχρώσεις των χαρτιών αποτέλεσαν το δημιουργικό υπόστρωμα για έναν ευφάνταστο ζωγραφικό πειραματισμό με την προσωπογραφία του σημαντικού Γάλλου καλλιτέχνη.
Tην επιμέλεια του project έχει η εικαστικός Άντζι Καρατζά, καθηγήτρια της Σχολής Βακαλό.

Το χαρτί που δίνει τη μονιμότητα σε κάθε ιδέα του αφιερώματος, επιλέχθηκε από την Αριάδνη Περράκη της εταιρείας ΧΑΡΤΙΑ ΠΕΡΡΑΚΗΣ. Ματ για τις αφίσες των 16 Ελλήνων δημιουργών, απορροφητικά για τα σημειωματάρια των φοιτητών της Βακαλό και χρωματιστά χαρτιά για να αποκωδικοποιήσει την παλέτα του Henri de Toulouse-Lautrec, δηλώνοντας τη δύναμή της και πώς αυτή λειτουργεί στο υποσυνείδητο του θεατή.

image

image

Παράλληλες εκδηλώσεις

Η Danièle Devynck, διευθύντρια του Μουσείου Τουλούζ – Λωτρέκ στο Αλμπί, την πόλη που γεννήθηκε ο καλλιτέχνης, θα δώσει διάλεξη με τίτλο «Toulouse-Lautrec affichiste» (Οι αφίσες του Τουλούζ-Λωτρέκ), την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, στις 19:00, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη – Πειραιώς 138.

Μουσείο Μπενάκη – Πειραιώς 138

Διάρκεια: 28 Σεπτεμβρίου έως 12 Νοεμβρίου