Είναι πολύ συχνό να βλέπει κανείς στους δρόμους των πόλεων αδριάντες που έχουν στηθεί για να τιμήσουν σπουδαίους ανθρώπους. Το να φιλοτεχνούνται αγάλματα σκύλων είναι όμως μάλλον κάτι σπάνιο.

Ads

Ωστόσο υπήρξαν τετράποδοι φίλοι μας που κέρδισαν επάξια αυτή την τιμή, περνώντας στην καλλιτεχνική αθανασία.

1. Φάλα for president

Ο Φάλα, ένα μικρόσωμο σκωτζέζικο τεριέ, ήταν το κατοικίδιο του προέδρου Φρανκλίνου Ρούσβελτ. Ήταν Χριστούγεννα του 1940, όταν μια ξαδέλφη του, γνωρίζοντας την αδυναμία που είχε στα σκυλιά, του τον έκανε δώρο. Ο Ρούσβελτ πέρασε τα 5 τελευταία χρόνια της ζωής του χωρίς να τον αποχωριστεί ποτέ.

Ads

Το χαριτωμένο σκυλάκι έμελλε να γίνει το πιο διάσημο «προεδρικό σκυλί» στην ιστορία του Λευκού Οίκου. Ο τετράποδος φίλος του προέδρου ήταν πάντα παρών στις σημαντικές συναντήσεις στο οβάλ γραφείο εν μέσω Β’ Παγκοσμίου και ως σωστός κύριος δεν παρέλειπε να δίνει το… πόδι του σε «συνομιλητές» όπως ο Ντε Γκολ ή ο Τσώρτσιλ.

image

Όταν ο Ρούσβελτ ταξίδευε τον έπαιρνε πάντα μαζί του. Σε διεθνείς διασκέψεις, συναντήσεις με ξένους ηγέτες αλλά και στις μικρές ανάπαυλες του στα σπίτια του στη Νέα Υόρκη και την Τζόρτζια. Σε ένα ταξίδι του στις Αλεούτιες νήσους, για κάποιο λόγο ο Fala έμεινε πίσω και όταν ο Ρούζβελτ το αντιλήφθηκε, έστειλε πολεμικό αεροπλάνο για να τον φέρει ξανά στην Ουάσινγκτον. Η κίνηση εξόργισε τους Ρεπουμπλικάνους που κατηγόρησαν τότε τον πρόεδρο για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος για χάρη του σκύλου του. Και φυσικά εκείνος δεν άφησε ανυπεράσπιστο τον αγαπημένο φίλο του κι απάντησε: «Οι επιθέσεις των Ρεπουμπλικανών δεν με πειράζουν, δεν πειράζουν τη γυναίκα μου, δεν πειράζουν τους γιους μου. Τον Φάλα όμως τον πειράζουν… Είναι Σκωτσέζος, ξέρετε. Από τότε που οι Ρεπουμπλικάνοι “μυθιστοριογράφοι” τού επιτέθηκαν, η σκοτσέζικη ψυχή του επαναστάτησε. Δεν είναι πια ο ίδιος σκύλος».

Όταν ο Φρανκλίνος Ρούσβελτ πέθανε, στις 12 Απριλίου του 1945, ο Fala τον συνόδεψε στην τελευταία του κατοικία. Επτά χρόνια μετά και χωρίς να έχει ξεπεράσει ποτέ τον χαμό του Αμερικανού προέδρου «ξανασυναντήθηκαν» όταν και ο ίδιος ετάφη δίπλα από τον Ρούσβελτ, στον κήπο με τις τριανταφυλλιές.

image

Αργότερα ο γλύπτης Neil Estern φιλοτέχνησε τους δύο αχώριστους φίλους Μνημείο του Φραγκλίνου Ντελάνο Ρούζβελτ στην Ουάσινγκτον.

2. Laika η κοσμοναύτης

Το σύντομο ταξίδι της Λάικα, την έκανε ένα από τα πιο διάσημα σκυλιά του κόσμου. Στις 3 Νοεμβρίου 1957 έγινε το πρώτο ζωντανό πλάσμα που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη, ως επιβάτιδα στον τεχνητό δορυφόρο Σπούτνικ 2 και «καταδικάστηκε» να είναι και το πρώτο θύμα της διαστημικής εξερεύνησης.

Ήταν ένα άσημο αδέσποτο σκυλάκι που η  Σοβιετική Διαστημική Υπηρεσία μάζεψε από τους δρόμους της Μόσχας, για να της δώσει τελικά μία σημαντική θέση στην σύγχρονη ιστορία. Η επιλογή ενός αδέσποτου ήταν σκόπιμη, ώστε να έχει συνηθίσει στο κρύο και την πείνα και να μπορεί να αντεπεξέλθει ευκολότερα τυχόν δυσμενείς καταστάσεις κατά την πτήση. Μετά από μία σύντομη εκπαίδευση ήταν έτοιμη να κατακτήσει τους διαστημικούς αιθέρες.

image

Το σχέδιο ήταν να μείνει ζωντανή επί 10 μέρες σε τροχιά, τρεφόμενη με ένα τζελ που περιείχε θρεπτικά συστατικά, και ύστερα να της γίνει ευθανασία, με δηλητήριο που είχε τοποθετηθεί στο τζελ και το οποίο θα κατανάλωνε την δέκατη ημέρα. Τελικά η Λάικα πέθανε από έναν συνδυασμό θερμοπληξίας, καταπόνησης και ακραίου στρες, σε 5 έως 7 ώρες μετά την εκτόξευση, έχοντας προλάβει ωστόσο να κάνει τον γύρο της Γης 4 φορές.

Ο Mancs έγινε διάσημος όταν έσωσε ένα τρίχρονο κοριτσάκι που πέρασε 82 ώρες θαμμένο κάτω από συντρίμμια μετά από τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία το 1999 και έλαβε μέρος σε πολλές διασώσεις, μέχρι τον θάνατό του από πνευμονία το 2006.

image

Προς τιμήν του στήθηκε το 2004 ένα άγαλμα στο Μίσκολκ. Το άγαλμα τον απεικονίζει να ψάχνει για εγκλωβισμένους στα συντρίμμια.

+ Και δύο σκύλοι που περίμεναν το τρένο…

Έζησαν σχεδόν την ίδια περίοδο και είναι και οι ίδιο το ίδιο γνωστοί. Πρόκειται για τον Χάτσικο και τον Shep τα δύο ίσως πιο γνωστά σκυλιά – σύμβολα αφοσίωσης και αγάπης που πέρασαν τη ζωή τους περιμένοντας ένα τρένο…

Το 1924 ένας Ιάπωνας καθηγητής πανεπιστημίου, ο Χιντεσάμπουρο Ούενο, υιοθέτησε ένα λευκό κουτάβι Ακίτα. Τον ονόμασε Χάτσικο κι έγιναν αμέσως αχώριστοι φίλοι. Ο Χάτσικο τον συνόδευε κάθε μέρα στον σιδηροδρομικό σταθμό της Σιμπούγια, στα περίχωρα του Τόκιο όπου έμενε, για να πάρει το τρένο προς το πανεπιστήμιο. Μετά πήγαινε στο σπίτι και επέστρεφε το απόγευμα στον σταθμό για να περιμένει τον κύριό του που γύριζε από τη δουλειά. Ένα απόγευμα εκείνος δεν γύρισε. Είχε πάθει καρδιακή προσβολή και πέθανε. Ο Χάτσικο επέστρεφε όμως κάθε απόγευμα στο ίδιο σημείο για 10 χρόνια, με την ελπίδα ότι θα τον δει και πάλι.

Συγκινημένος ένας διάσημος γλύπτης φιλοτέχνησε ένα μπρούτζινο άγαλμα του Χάτσικο να περιμένει καθιστός το αφεντικό του. Λέγεται, ότι στα αποκαλυπτήριά του ήταν παρόν και ο ίδιος ο σκύλος.

image

Ο Shep ήταν ένας ποιμενικός που εμφανίστηκε το 1936 σε ένα σιδηροδρομικό σταθμό της Μοντάνα όταν οι υπάλληλοι φόρτωναν σε ένα τρένο ένα φέρετρο.

Όταν το τρένο έφυγε, ο Shep συνέχισε να επιστρέφει στο σταθμό για κάθε επόμενο τρένο που ερχόταν. Πήρε λίγο καιρό στους υπαλλήλους του σταθμού να συνειδητοποιήσουν πως το φέρετρο πιθανότατα ανήκε στον ιδιοκτήτη του σκύλου και πως ο τετράποδος «επιβάτης» επέστρεφε κάθε φορά που άκουγε το τρένο να έρχεται με την ελπίδα ότι μαζί του θα έφερνε πίσω και τον αγαπημένο του φίλο…

Οι υπάλληλοι του σταθμού άρχισαν να φροντίζουν τον Shep, εκείνος άρχισε να ζει πλέον στο σταθμό, και έτσι έγινε γνωστός σε όλους όσους περνούσαν από εκεί.