Από τις 19 Μαΐου μέχρι τις 16 Ιουνίου, σε έξι θέατρα της Αθήνας, 63 ομάδες χορού θα παρουσιάσουν τις καινούργιες δουλειές τους, ψηφίδες μιας μεγάλης τοιχογραφίας αναζητήσεων του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα. Οι έλληνες χορογράφοι μας προσκαλούν…

Ads

To 11ο Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, κόντρα στη σκοτεινιά των καιρών, θα φωτίσει και φέτος … την αρχή του καλοκαιριού από τις 19 Μαΐου μέχρι τις 18 Ιουνίου 2012!

Σε μέρες αβέβαιες και άδηλες οι Έλληνες χορογράφοι και χορευτές επιμένουν στην τέχνη τους, μας καλούν σε μικρά ταξίδια απόδρασης από την απειλητική καθημερινότητα και τις αγωνίες μας, μας προτείνουν να τους συναντήσουμε σε θέατρα και σε μουσεία και μας υπόσχονται λίγη ομορφιά και αισιοδοξία μέσα στα βαριά σύννεφα της κρίσης.

Το φετινό φεστιβάλ ανοίγεται σε περισσότερους χώρους από πέρυσι, συνεργάζεται με μουσεία και ιδρύματα, αναδεικνύει τους τελειόφοιτους των επαγγελματικών σχολών χορού, υποδέχεται ελληνικές ομάδες χορού που δημιουργούν εκτός Ελλάδας, παρουσιάζει έργα που απευθύνονται σε μικρά και μεγαλύτερα παιδιά.

Ads

Οι «Ανεξάρτητες Παρουσίες» δίνουν και εφέτος το παρόν με δημιουργίες νέων, πρωτοεμφανιζόμενων χορογράφων και χορευτών, που δεν έχουν σταθερές ομάδες ενώ σε συνεργασία με το Ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID UNESCO οι Έλληνες χορογράφοι οργανώνουν δυο βραδιές αφιερωμένες στους τελειόφοιτους των ελληνικών ανώτερων σχολών χορού, εκδηλώσεις συμβολικές, για να αναδειχθεί η εκπαίδευση και η σημασία της και να επιβραβευτεί η επιμονή στη σκληρή δουλειά και τη μεθοδική προετοιμασία.

Τρείς ομάδες χορού δημιουργούν έργα αποκλειστικά  για παιδιά και τα καλούν σε ένα διήμερο για να τους «αφηγηθούν» πολύχρωμα  παραμύθια με την κίνηση ενώ το Μουσείο Μπενάκη και το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β &Μ Θεοχαράκη ανοίγουν τις πόρτες τους και υποστηρίζουν τις προσπάθειες των χορογράφων και του σωματείου τους, που παρά την ανασφάλεια για το μέλλον τους και την έλλειψη πόρων, δεν εγκαταλείπουν τα οράματά τους.
 
Το Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων δεν παρεμβαίνει στις επιλογές των χορογράφων, αλλά δίνει την ευκαιρία σε όλους όσους δοκιμάζουν τις εμπνεύσεις τους στο σύγχρονο χορό να συναντήσουν το κοινό, να του ζητήσουν να εκτιμήσει τη δουλειά τους και να τους δώσει το εισιτήριο για το επόμενο βήμα τους. Οιχορογράφοι προσφέρουν και παρουσιάζουν τα έργα τους στο φεστιβάλ χωρίς αμοιβή, προσδοκώντας στην ανταμοιβή των θεατών και στη συμμετοχή τους στο σύγχρονο δημιουργικό τοπίο.

Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και τη συνεργασία του Ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID UNESCO, του Μουσείου Μπενάκη και του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη.

Σημείωμα του Προέδρου του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων κυρίου Πέτρου Γάλλια

Οι Έλληνες χορογράφοι, χορευτές, ηθοποιοί, μουσικοί, σκηνοθέτες, δραματουργοί, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, φωτιστές και φωτογράφοι, παρά την έλλειψη πόρων, μόνιμης στέγης και χρημάτων, την ανυπαρξία χορηγιών, κλπ, δεν εγκαταλείπουμε το όραμά μας. Είμαστε εδώ παρόντες για άλλη μια χρονιά, για να σας δείξουμε τα χρώματα και τις τάσεις της σύγχρονης ελληνικής χορευτικής δημιουργίας.

Οι συμμετέχοντες χορογράφοι προσφέρουν τα έργα τους στο Φεστιβάλ χωρίς αμοιβή. Μόνη ανταμοιβή όλων μας, η χαρά της συμμετοχής, στην ετήσια αυτή γιορτή του Σύγχρονου Ελληνικού Χορού και η επικοινωνία μας με σας.
 
Για ακόμα μια χρονιά, παραμένει ανεκπλήρωτο όνειρο η ύπαρξη ενός δικού μας χώρου. Δουλεύουμε και επιμένουμε για αυτό μας το στέκι γιατί έτσι θα μπορούμε να προσφέρουμε χορό στην πόλη μας, σε όλη την διάρκεια του χρόνου,  με σεμινάρια, συνέδρια, ημερίδες και  εναλλασσόμενες  παραστάσεις.

Το 11ο Φεστιβάλ μας πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, την συνεργασία του Ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID UNESCO, του Μουσείου Μπενάκη και του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη.

Αγαπημένοι φίλοι, η στήριξη της τέχνης και μάλιστα της σύγχρονης δημιουργίας, αποτελεί σπουδαία πολιτική πράξη ευθύνης και ουσιαστική επένδυση για το μέλλον.

Για ενδέκατη συνεχή χρονιά οι έλληνες χορογράφοι, σας καλωσορίζουμε στο Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου μας. Ελπίζουμε να κερδίσουμε γι’ άλλη μια φορά την εκτίμηση και την αγάπη σας.
 
Πέτρος Γάλλιας
Χορογράφος
Πρόεδρος Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων
 
Για να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα: e-mail: [email protected], www.choreographers.gr