Ο λαβύρινθος του σύγχρονου Ευρωπαίου πολίτη ενσαρκώνεται στα έργα του εικαστικού Τάσου Αλαμάνου, που στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την ελληνική προεδρία της ΕΕ, παρουσιάζει μεγάλων διαστάσεων έργα του, στην έκθεση ζωγραφικής και video art με τίτλο «Λαβύρινθος-Ευρώπη» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου στις 20:00. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 2 Φεβρουαρίου.

Ads

Τα έργα του «Λαβύρινθος–Ευρώπη», λάδια σε καμβά, αποτελούν χαρακτηριστικά του προσωπικού του καλλιτεχνικού ιδιώματος το οποίο αποφεύγοντας τη ρεαλιστική αποτύπωση καταγράφει τις κρυφές πτυχές του ασυνειδήτου.

Ειδικότερα, στην έκθεση παρουσιάζονται λάδια μεγάλων διαστάσεων και δύο video art, με τίτλους «Te Deum» και «Urban Mass», τα οποία συγκροτούν μια χαρακτηριστική ενότητα της δουλειάς του πολύπλευρου καλλιτέχνη, που παραπέμπει στον ψυχολογικό λαβύρινθο των σημερινών πολιτών της Ευρώπης και συνδέουν τον ελληνικό πολιτισμό μέσω του μύθου «Λαβύρινθος» με την Ευρώπη.
image

Το συνειδητό και ασυνείδητο αδιέξοδο που ζουν και βιώνουν καθημερινά εκατομμύρια άνθρωποι ως πολίτες της Ευρώπης μέσα σε μια καταιγιστική πραγματικότητα, αποδεικνύει ότι ο μύθος του λαβυρίνθου είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρος από ποτέ.

Ads

Ο ζωγράφος Τάσος Αλαμάνος έχει ασχοληθεί και με με τη σύνθεση σύγχρονης κλασσικής μουσικής και με τον κινηματογράφο.

Σε πρώτη ματιά στα ζωγραφικά έργα του καλλιτέχνη διακρίνει κανείς μια έντονη χρωματική έκρηξη. Όμως στην ανάγνωση των θεμάτων τους που έχουν πολυεπίπεδη δομή παρτιτούρας σε έλκουν να ταξιδεύσεις στο άγνωστο της δικής σου επιλογής σε μία διείσδυση της δικής σου ξενότητας. Σε ωθούν στο ασυνείδητο, σε προκαλούν με δυνατές εικόνες και ψυχική φόρτιση να καταλύσεις την αντίθεση των επιλογών σου, που πάντα συγκρούονται συνειδητά και ασυνείδητα, τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και σε κοινωνικό.

image

Η γραφή του προσωπική και αναγνωρίσιμη είναι αιχμηρή, αλλά δεν διαφαίνεται να προσπαθεί να αποδείξει κάτι. Αντίθετα, αφήνει στον θεατή ή ακροατή των έργων του την ελευθερία αντίδρασης.

Η έκθεση γίνεται με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και διοργανώνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Ιδρύματος για την ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
****

Διάρκεια έκθεσης: 15 Ιανουαρίου έως 2 Φεβρουαρίου 2014
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά και Σάββατο & Κυριακή, ώρα 18:00 – 22:00
Αίθουσα: Εκθεσιακός Χώρος -1ος & 2ος όροφος
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης 
Πειραιώς 206 (ύψος Χαμοστέρνας) – Ταύρος, 177 78 Αθήνα,
Tηλ.:210 3418 550 Fax : 210 3418 570
e-mail:[email protected]
Web site: www.mcf.gr