Υπάρχουν περισσότεροι από 2.600 άστεγοι στην περιοχή του Βανκούβερ και του Γούιστλ, όπου θα πραγματοποιηθούν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, οι οποίοι ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα. Με την τελετή έναρξης λίγα εικοσιτετράωρα μακριά, οι φωνές κατά του «κουκουλώματος» των αστέγων εντείνονται.

Ads

Από την ανάθεση των Χειμερινών Ολυμπιακών στην καναδική πόλη των 611.000 κατοίκων και το γειτονικό θέρετρο Whistler, το 2003, οι αντιδράσεις εστιάζουν στη στέγαση. Εκδηλώσεις διακόπηκαν ενώ διαδηλωτές της Επιτροπής κατά της Φτώχειας απείλησαν τα μέλη της επιτροπής διοργάνωσης των Αγώνων (Vanoc) με συμβολικές εξώσεις. Πριν από τα Χριστούγεννα, δεκάδες διαδηλωτές μπλόκαραν τους δρόμους σε ώρες αιχμής, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Μην απαγάγετε τους αστέγους για τους Ολυμπιακούς».

Η αγωνία αυτή πηγάζει από την πρόσφατη εξουσιοδότηση της περιφερειακής κυβέρνησης, η οποία επιτρέπει στην αστυνομία να εξαναγκάζει τους αστέγους να πάνε σε καταφύγια όταν είναι κακός ο καιρός. Οι οργανώσεις των αστέγων ερμηνεύουν την κίνηση ως μια οργουελική προσπάθεια για έλεγχο της αστικής εικόνας. Οι αξιωματικοί της αστυνομίας έλαβαν την άδεια για «μη βίαιο άγγιγμα» στην εφαρμογή του ν/σ Βοήθεια για Καταφύγιο – παρόλα αυτά, οι επικριτές του νομοσχεδίου εξακολουθούν να το αποκαλούν Νομοσχέδιο Ολυμπιακών Απαγωγών.

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι είναι προφανές ότι αυτό το νομοσχέδιο στόχο έχει το να απομακρύνει τους άστεγους από τις κεντρικές και πλέον τουριστικές περιοχές.

Ads

Για τρεις δεκαετίες, το λιμάνι του Βανκούβερ υπήρξε πόλος έλξης για εργαζόμενους στο σεξ, οι οποίοι εκδιώχθηκαν από πλουσιότερες περιοχές, τοξικομανείς και ανθρώπους που βγήκαν από τα ψυχιατρικά ιδρύματα που έβαλαν λουκέτο τη δεκαετία του 1990.

Οι κάτοικοι του Βανκούβερ εμφανίζονται διχασμένοι για το αν υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ των 3.5 δις. δολαρίων που θα κοστίσουν οι Αγώνες και το πρόβλημα των αστέγων της πόλης: σύμφωνα με την τελευταία επίσημη καταμέτρηση, ο αιρθμός των αστέγων εμφάνιζε αύξηση κατά 137%, τα χρόνια 2002 και 2008. Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δεν θα έπρεπε να ξοδευτούν τόσα λεφτά για μια γιορτή δυο εβδομάδων, προτού λυθεί το πρόβλημα με τους ανθρώπους που πεινάνε και παγώνουν στους δρόμους.

Ορισμένες οργανώσεις εκλαμβάνουν τους Αγώνες ως καταλύτη για δράση. «Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα αν θα είχε σημειωθεί η ίδια στήριξη από την κυβέρνηση προς τη μείωση των αστέγων, χωρίς του Ολυμπιακούς» λέει η Michelle Clausius της οργάνωσης για την υποστήριξη ανήλικων αστέγων Covenant House, «αλλά ξέρω ότι το ζήτημα είναι πλέον πολύ περισσότερο στο επίκεντρο της δημοσιότητας απ’ ότι ήταν πριν την ανάληψη των Ολυμπιακών».

Πηγή: Guardian