Οι δριμείες επιθέσεις που δέχεται η κυβέρνηση σχετικά με την ανέγερση του φράχτη κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων, αφορούν τόσο την ηθική πλευρά όσο και την αναποτελεσματικότητα ενός τέτοιου μέτρου. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως τα κυκλώματα λαθρομετανάστευσης δε θα αργήσουν καθόλου να βρουν εναλλακτικές εισόδους στη χώρα και κάτι τέτοιο φαίνεται πως συμβαίνει πριν καλά τοποθετηθεί ο περιβόητος φράχτης.

Ads

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των “Νέων”, η είδηση των σχεδίων της κυβέρνησης για αναχαίτιση του μεταναστευτικού ρεύματος οδήγησε σε δραματική μείωση της εισροής μεταναστών από το τμήμα των 12 χιλιομέτρων όπου θα ανεγερθεί το συρμάτινο πλέγμα. Συγκεκριμένα, από το συγκεκριμένο τμήμα περνούσε το 78% των λαθρομεταναστών και τα στοιχεία των τελευταίων ημερών παρουσιάζουν ένα αντίστοιχο ποσοστό της τάξης του 7,5%.

Βέβαια, κάτι τέτοιο δε σημαίνει πως ο φράχτης κρίνεται αποτελεσματικός, αλλά ίσως το ακριβώς αντίθετο, μιας και οι διακινητές των μεταναστών αναζητούν ήδη νέες διόδους για να εισέλθουν στο ελληνικό τμήμα του Έβρου, είτε βορειότερα είτε νοτιότερα του “συρμάτινου” τμήματος.

Έτσι, μπορεί η δημοσιοποίηση των κυβερνητικών σχεδίων σε συνδυασμό με την εντονότερη παρουσία της FRONTEX αλλά και την διεύρυνση της αντιαρματικής τάφρου από το Στρατό να έχει επιφέρει μια βραχυπρόθεσμη μείωση στον αριθμό των μεταναστών, όμως τα “δουλεμπορικά” κυκλώματα φαίνεται πως θα επιμείνουν με τη λογική “φράχτη εσείς, βάρκες εµείς!”, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει το σχετικό δημοσίευμα.

Ads

Όπως δήλωσε εχθές ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Π. Μπεγλίτης, μέσα στο 2010 έχουν συλληφθεί περίπου 55.000 λαθρομετανάστες, από τους οποίους οι 43.000 στην περιοχή του Έβρου, ενώ δε δίστασε να πει πως το μεταναστευτικό ζήτημα θα αντιμετωπισθεί ακόμα και με τη βία: «Θα υπάρξει και βίαιος επαναπατρισµός –εκόντες άκοντες θα φύγουν».