Ασφαλιστικές δικλίδες στη λειτουργία των ΜΚΟ που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για την κάλυψη 55.000 θέσεων εργασίας στους δήμους, ζήτησαν με έντονο τρόπο από τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Κουτρουμάνη οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, στη χθεσινή συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας.

Ads

Υπό την πίεση των βουλευτών αλλά και της έντασης που έχει δημιουργηθεί γύρω από το ρόλο των ΜΚΟ στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, ο κ. Κουτρουμάνης ανακοίνωσε τις εξής αλλαγές:

1) Δεν θα δοθεί δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα στις ΜΚΟ εκείνες που ιδρύθηκαν τους τελευταίους 3-4 μήνες, μόνο και μόνο για να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

2) Επίσης θα αποκλεισθούν εκείνες οι ΜΚΟ στο Δ.Σ. των οποίων συμμετέχουν πάσης φύσεως πολιτικά πρόσωπα. Θυμίζουμε ότι είχε δημιουργηθεί θέμα πριν από μερικές εβδομάδες με το βουλευτή Σερρών Σ. Κουτμερίδη, τον οποίο είχε καταγγείλει η Ν.Δ. ότι συμμετέχει σε μια τέτοια ΜΚΟ, αλλά και η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ του νομού.

Ads

3) Η πορεία υλοποίησης του προγράμματος από κάθε ΜΚΟ θα ελέγχεται από ελεγκτική επιτροπή, που θα αποτελείται από δικαστικούς και αναλόγως θα εκταμιεύεται το σχετικό κονδύλι σε δόσεις και όχι όλο μαζί. Αν διαπιστώνεται σε κάποια ΜΚΟ απόκλιση από τους όρους του προγράμματος, θα διακόπτεται.

4) Στο πρόγραμμα θα ενταχθούν και άτομα που βρίσκονται στις λίστες των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ, που όμως δεν έχουν προσληφθεί και είναι άνεργοι. Αυτό το κριτήριο σύμφωνα με πληροφορίες τέθηκε για να διασφαλίσει ως ένα βαθμό ότι οι προσλήψεις δεν θα είναι ρουσφετολογικές, καθώς ένα από τα θέματα στα οποία επικεντρώθηκε το προηγούμενο διάστημα η κριτική ήταν ότι οι προσλήψεις θα είναι εκτός των κριτηρίων του ΑΣΕΠ.

Το συνολικό κόστος του προγράμματος υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 200.000.000 ευρώ, ενώ για τις ΜΚΟ προβλέπεται κονδύλι που ανέρχεται στα 150 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το υπουργείο Εργασίας.