Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Dundee διαπίστωσαν πως η φτώχεια σχετίζεται άμεσα με τη γενετική μεταλλαγή ενός γονιδίου, με αποτέλεσμα να μειώνει τις πιθανότητες μιας γυναίκας να νικήσει τον καρκίνο του μαστού.

Ads

Οι ερευνητές πιστεύουν πως ο τρόπος ζωής των γυναικών από τις κατώτερες κοινωνικό-οικονομικές πληθυσμιακές ομάδες μπορεί να προκαλέσει τη μεταλλαγή στο γονίδιο p53, που οδηγεί σε υποτροπιασμό του καρκίνου του μαστού.

Σε υγιείς ανθρώπους, η πρωτεΐνη p53, η οποία καταστέλλει τον καρκίνο, παράγεται συνέχεια από τον οργανισμό και αποθηκεύεται. Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη, όμως, όταν το γονίδιο καταστραφεί ή μεταλλαχθεί μειώνεται η δυνατότητα του οργανισμού να καταστείλει τον καρκίνο.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν ιστικά δείγματα 246 γυναικών που υποβλήθηκαν σε αντικαρκινική θεραπεία την περίοδο 1997-2001 για να ελέγξουν το επίπεδο μεταλλαγής του συγκεκριμένου γονιδίου.

Ads

Οι γυναίκες που προέρχονταν από κατώτερα κοινωνικά στρώματα ήταν πιθανότερο να υποστούν μεταλλάξεις στο p53 και λιγότερο πιθανό να μην έχουν παρουσιάσει έως τώρα υποτροπή του καρκίνου τους και να επιβιώσουν.

Ένας εκ των επικεφαλών της έρευνας, ο Dr Lee Baker, εμφανίζεται πλέον σίγουρος πως η φτώχεια σχετίζεται με τη μεταλλαγή του γονιδίου. «Αν βοηθήσουμε να ξεπεράσουν το στάδιο της στέρησης τότε θα μειώσουμε τις πιθανότητες μεταλλαγής του γονιδίου p53 σε αυτούς τους ανθρώπους», δήλωσε πρόσφατα.

Στην έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα, αναφερόταν επίσης πως ανεξαρτήτως κοινωνικού στρώματος, η κατανάλωση αλκοόλ το κάπνισμα αλλά και γενικώς μια ανθυγιεινή ζωή αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες μεταλλαγής του p53.

Πηγή: Guardian