Τις 20.200 έχουν ξεπεράσει οι καταγγελίες για το κάπνισμα, εφτά μήνες μετά την ολική απαγόρευση του καπνίσµατος, ενώ τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί είναι ελάχιστα. Χθες, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στο «Ράδιο 9», παραδέχθηκε ότι η μάχη κατά του καπνίσματος δεν πάει καλά.

Ads

Συγκεκριμένα, ο υπουργός τόνισε πως δεν πάσχουμε από διάθεση εφαρμογής αλλά από έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών, ενώ πρόσθεσε ότι δεν στηρίζουν την αστυνόμευση οι Δήμοι. Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στην πρόταση, που απορρίφθηκε ωστόσο από τον πρωθυπουργό, για άρση της καπνιστικής απαγόρευσης µετά τις 9 ή 10 το βράδυ.

Σύμφωνα με τα «Νέα», μελετάται να δίνεται πριµ στους δηµοτικούς αστυνοµικούς που κόβουν τις περισσότερες κλήσεις. Επίσης, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αν και ο Α. Λοβέρδος είχε ανακοινώσει τον Ιανουάριο ότι και οι περίπου 800 επιθεωρητές εργασίας θα μπορούν να επιβάλλουν πρόστιμα για το κάπνισμα, οι τελευταίοι φέρεται να προβάλλουν έντονες αντιστάσεις, υποστηρίζοντας ότι αν και αρχικά υπήρξε δέσµευση για οικονοµικό κίνητρο ανάλογο της αποδοτικότητάς τους, τελικά η πρόβλεψη αυτή δεν προστέθηκε σε σχετικό νόµο που βρίσκεται σε στάδιο διαβούλευσης.

Στο μεταξύ, τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι σε διάστημα μίας εβδομάδας πραγματοποιήθηκαν 2.189 έλεγχοι, διαπιστώθηκαν 148 παραβάσεις και επιβλήθηκαν ακόμη λιγότερα πρόστιμα (128). Δηλαδή, σε κάθε 100 ελέγχους αντιστοιχούν µόλις πέντε πρόστιµα Τέλος, από τον Σεπτέμβριο έχουν γίνει συνολικά 20.230 καταγγελίες. Από αυτές 17.435 αφορούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια και μπαρ).

Ads