Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και ήδη η ειδική γραμμή ενημέρωσης και υποστήριξης 1142, του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έχει ήδη λάβει χιλιάδες καταγγελίες για παράβασή του.

Ads

Συγκεκριμένα, οι καταγγελίες αφορούν τόσο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όσο και εργασιακούς χώρους ιδιωτικού, αλλά και δημόσιου τομέα. Η πλειοψηφία των καταγγελιών προέρχονται από την Αττική, σε ποσοστό 44,9%, ενώ το 19.6% από την κεντρική Μακεδονία.

Καταγγέλλονται η ύπαρξη σταχτοδοχείων και το κάπνισμα των πελατών μέσα σε αυτό, σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, με ανοχή του υπευθύνου. Πρόκειται συνολικά για 6.941 περιπτώσεις.

Ακόμη, έγιναν 1189 καταγγελίες για παράβαση του εργασιακού νόμου σε εργασιακούς χώρους δημοσίου τομέα, όπως σε δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία, φορείς παροχών υγείας, εκπαιδευτικά ιδρύματα, δήμους και περιφέρειες, υπουργεία, αλλά και αστυνομικά τμήματα.

Ads

Από τις 741 καταγγελίες για ιδιωτικούς εργασιακούς χώρους, η πλειοψηφία αφορά το κάπνισμα σε καταστήματα και εταιρείες. Υπήρξαν ακόμη καταγγελίες για άλλους δημόσιους χώρους, όπως τα εμπορικά κέντρα, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα ταξί, καθώς και αεροδρόμια.

Ολες οι καταγγελίες διαβιβάζονται στις αρμόδιες υπηρεσίες οι οποίες πραγματοποιούν τους ελέγχους, ενώ κάθε Δευτέρα η γραμμή καταγράφει όλα τα στοιχεία των ελέγχων από 221 ελεγκτικούς φορείς (δημοτικές αστυνομίες και διευθύνσεις υγείας) και εκδίδει σχετική αναφορά ελέγχων.