Απέρριψε το Πρωτοδικείο Αθηνών το αίτημα της εταιρείας γαλακτοκομικών Δέλτα για απόσυρση του Οδηγού Καταναλωτών της Greenpeace για τα μεταλλαγμένα στα ζωικά προϊόντα ή για παράλειψη του ονόματός της.

Ads

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Greenpeace, το δικαστήριο με απόφαση που εξέδωσε στις αρχές Αυγούστου 2011 αναγνώρισε τη διαφάνεια και την αμεροληψία της διαδικασίας βαθμολόγησης της Greenpeace αλλά και τη σημασία ύπαρξης του Οδηγού Καταναλωτών. Ο Οδηγός Καταναλωτών κυκλοφορεί κανονικά χωρίς κανένα περιορισμό αναφοράς στο όνομα και τη βαθμολογία της εταιρείας Δέλτα.

Η Δέλτα, τον Φεβρουάριο του 2011, κινήθηκε νομικά εναντίον της Greenpeace ζητώντας την απόσυρση της τρέχουσας έκδοσης του Οδηγού Καταναλωτών, στην οποία παρουσιάζει σημαντική πτώση στη βαθμολογία της (είχε προσκομίσει όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις για τη μη χρήση μεταλλαγμένων στις ζωοτροφές, αθέτησε όμως τη δέσμευσή της να προβεί σε σχετική αναγραφή στη συσκευασία έως το Μάϊο του 2010).

Το δικαστήριο απέρριψε τις κατηγορίες της τόσο για παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού όσο και συκοφαντική δυσφήμηση ενώ αναγνώρισε ότι «ο τρόπος βαθμολόγησης είναι διαφανής, ίδιος προς όλες τις συμμετέχουσες εταιρίες και αμερόληπτος». Επιπλέον απεφάνθη πως «η αναγραφή – μη χρήσης μεταλλαγμένων- στη συσκευασία δεν είναι παράνομη», όπως ισχυριζόταν η ΔΕΛΤΑ, «αφού δεν αντίκειται σε διάταξη του Κώδικα Τροφίμων και ποτών».

Ads