Με βάση τα ευρήματα μιας νέας επιστημονικής έρευνας, οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο, ενώ οι καρκινοπαθείς είναι λιγότερο πιθανό να πάθουν Αλτσχάιμερ.

Ads

Η έρευνα διενεργήθηκε σε περισσότερους από 3.000 ασθενείς άνω των 65 ετών και οι ερευνητές παρακολούθησαν τους εθελοντές για πέντε χρόνια, κατά μέσον όρο, για να διαπιστώσουν αν θα αναπτύξουν Alzheimer και 8 χρόνια για να διαπιστώσουν τυχόν εμφάνιση καρκίνου. Όσοι εμφάνιζαν Alzheimer στην έναρξη της έρευνας αντιμετώπιζαν λιγότερες πιθανότητες κατά 69% να χρειαστούν νοσηλεία λόγω καρκίνου, σε σχέση με όσους δεν έπασχαν αρχικά από τη νόσο. Όσοι έπασχαν από καρκίνο στην έναρξη της έρευνας αντιμετώπιζαν λιγότερες πιθανότητες κατά 43% να εμφανίσουν Alzheimer σε σχέση με αυτούς που δεν έπασχαν από καρκίνο.

Τα συμπεράσματα αυτά φαίνεται ωστόσο πως αφορούν μόνο ανθρώπους της λευκής φυλής, όμως οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα. Σε μικρής έκτασης έρευνα βασισμένη σε ένα πολύ μικρό δείγμα παρατηρήθηκε ότι στους αφροαμερικανούς συμβαίνει ακριβώς το αντίστροφο με τους καρκινοπαθείς να είναι περισσότερο πιθανό να παρουσιάσουν και την νόσο του Αλτσχάιμερ.

Ο καρκίνος και οι εκφυλιστικές παθήσεις του εγκεφάλου έχουν κοινό μοριακό υπόβαθρό, κάτι το οποίο ενισχύεται από την συγκεκριμένη έρευνα, η οποία ενδέχεται να βοηθήσει στην σωστότερη κατανόηση και των δύο ασθενειών αλλά και την εύρεση νέων θεραπειών. Πιο συγκεκριμένα παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ προκαλούν μια συνεχή καταστροφή των κυττάρων, ενώ ο καρκίνος οδηγεί στην όλο και περισσότερη ανάπτυξη των κυττάρων.

Ads

Η Rebecca Wood, του Alzheimer’s Research Trust, συμφώνησε ότι η έρευνα αυξάνει τις ελπίδες για την εύρεση νέων οδών πρόληψης ή αντιμετώπισης της νόσου και ότι η έρευνα υποδεικνύει πως ενδεχομένως μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ των δυο νόσων, αλλά είναι πολύ νωρίς για να το επιβεβαιώσει κάποιος. Ο Καθηγητής Clive Ballard, της Ένωσης για το Alzheimer στη Βρετανία, δήλωσε ότι η ύπαρξη μιας από τις νόσους μπορεί ενδεχομένως να κρύβει τα συμπτώματα της άλλης και να επηρεάζει τη διάγνωση. Εκτιμά πως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να αναγνωριστεί κατηγορηματικά η ύπαρξη της σχέσης.

Η έρευνα δημοσιοποιήθηκε στο περιοδικό Neurology της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας υπό την δρα Catherine Roe της Ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Ουάσιγκτον του Σεν Λιούις στις ΗΠΑ.