Το δικαίωμα διατήρησης ιδιωτικού ιατρείου αλλά και παροχής υπηρεσιών σε ιδιωτικές κλινικές ή ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα αλλά και σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν ασφαλιστικά υπηρεσίες υγείας δίνει το υπουργείο Υγείας στους πανεπιστημιακούς, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο για την «Ανασυγκρότηση Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κέντρα Αποκατάστασης, Αναδιάρθρωση ΕΣΥ και άλλες διατάξεις».

Ads

 
Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», το σχέδιο νόμου με το οποίο οι πανεπιστημιακοί αποκτούν πλήρη ελευθερία διατήρησης ιδιωτικού ιατρείου και απασχόλησης εκτός ΕΣΥ κατατέθηκε χθες στη Βουλή, ενώ για την κατοχύρωση του δικαιώματος οι πανεπιστημιακοί πρέπει να «συμμετέχουν στην ολοήμερη πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργία, από 1-4-2011 σε χώρους του νοσοκομείου, τουλάχιστον δύο μέρες την εβδομάδα και υπό την προϋπόθεση ότι δεν εφημερεύουν κατά τις μέρες αυτές». Παράλληλα αποκτούν τη δυνατότητα να εγκαθιστούν ιδιωτικά ιατρεία ή ιατρικά μηχανήματα εντός των ιδιωτικών αυτών φορέων ενώ όσοι δηλώνουν εισοδήματα άνω των 55.000 ευρώ χάνουν το επίδομα πολυτέκνων και τριτέκων.
 
Το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει επίσης να προχωρήσει σε σε λειτουργική και επιστημονική διασύνδεση όλων των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας της χώρας με τις μονάδες του ΕΣΥ που ανήκουν στην ίδια διοικητική περιφέρεια ούτως ώστε να «επιτευχθεί πλήρης κλίμακα υπηρεσιών χωρίς πρόσθετο κόστος, τόσο σε επίπεδο προσωπικού όσο και πόρων». Οι 94 μονάδες κοινωνικής φροντίδας που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια θα μειωθούν σε 39 χωρίς να επηρεάζεται το προσωπικό από τις διοικητικής συνενώσεις, εφόσον οι εργαζόμενοι στο σύνολό τους θα μεταφερθούν στο νέο φορέα.
Για την επίτευξη του διπλού στόχου που αφορά τη μείωση του κόστους λειτουργίας του ΕΣΥ αλλά και την αύξηση των εσόδων του μέσω της πληρωμής από τα ασφαλιστικά ταμεία, προβλέπεται ενσωμάτωση των μονάδων κοινωνικής φροντίδας που παρέχουν φυσική αποκατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
 
Οι συμβεβλημένοι με το ΕΟΠΥΥ ιδιώτες γιατροί θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν ιατρικές πράξεις σε μονάδες του ΕΣΥ, γεγονός που προκαλεί την έντονη αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών.