Να αρχίζουν εκ νέου τις δραστηριότητές τους επέτρεψε σήμερα το υπουργείο Γεωργίας της Κάτω Σαξονίας σε περίπου 3.000 γερμανικά αγροκτήματα και εκμεταλλεύσεις, που είχαν υποχρεωθεί να διακόψουν τις παραδόσεις όταν ξέσπασε το σκάνδαλο μόλυνσης με διοξίνη. Το κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας ήταν εκείνο που επλήγη περισσότερο από τη μόλυνση.

Ads

«Δεν απομένουν περισσότερα από 1.470 εκτροφεία στα οποία έχουν ανασταλεί οι παραδόσεις από τα περίπου 4.400», στα οποία είχε αρχικά εφαρμοστεί το μέτρο αυτό, αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Σε συνεργασία με υπευθύνους του τομέα «έχουν συλλεγεί όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για να γίνει μια πολύ καλή ανάλυση” και “ως εκ τούτου να εντοπιστούν τα αγροκτήματα και οι εκμεταλλεύσεις, για τις οποίες μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι τα προϊόντα τους δεν εγκυμονούν κίνδυνο για τον καταναλωτή», προσθέτει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Όταν το σκάνδαλο με τη μόλυνση με διοξίνη βρισκόταν στο αποκορύφωμά του, την περασμένη Παρασκευή, περισσότερα από 4.700 αγροκτήματα και εκμεταλλεύσεις από τα περίπου 375.000 που υπάρχουν στη χώρα υποχρεώθηκαν να κλείσουν για προληπτικούς λόγους σε 8 κρατίδια της Γερμανίας.

Ads

Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων που επλήγησαν βρίσκονται στην Κάτω Σαξονία, όπου η εταιρεία Harles und Jentzsch παρέδωσε το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο μολυσμένα λύπη που προορίζονταν για την παραγωγή ζωοτροφών.

Την ίδια ώρα, οι αρχές της Δανίας ενημερώθηκαν σήμερα για την πιθανή παρουσία στη χώρα ζωοτροφών μολυσμένων με διοξίνη, οι οποίες προήλθαν από τη Γερμανία, δήλωσε αξιωματούχος της χώρας αρμόδιος για τη διατροφική ασφάλεια. Τα προϊόντα αυτά αγοράστηκαν από μια δανέζικη επιχείρηση τον περασμένο Νοέμβριο, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

«Γνωρίζουμε ότι μια δανέζικη επιχείρηση αγόρασε ζωοτροφές από μια γερμανική επιχείρηση και ότι αυτές μπορεί να έχουν μολυνθεί με διοξίνη», δήλωσε ο αξιωματούχος Κιμ Βάντρουπ Σιγκσγκαάρντ. Οι ζωοτροφές αυτές «προορίζονταν για κλώσες», διευκρίνισε.

Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας ότι θα ξεκινήσει έρευνα στη Δανία και επέμεινε στο γεγονός ότι δεν είναι βέβαιο ότι μολυσμένες ζωοτροφές βρίσκονταν μεταξύ αυτών που εισήχθησαν στη Δανία.