Δότες σπέρματος γίνονται όλο και περισσότεροι άντρες, Έλληνες και ξένοι, προκειμένου να κερδίσουν χρήματα στη δυσμενή περίοδο της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας” εκατοντάδες άντρες επικοινωνούν κάθε μέρα με τράπεζες σπέρματος προκειμένου να κερδίσουν έξτρα χρήματα δίνοντας το σπέρμα τους. Υπάρχουν μάλιστα περίοδοι όπως το καλοκαίρι πριν τις διακοπές και τα Χριστούγεννα κατά τις οποίες η “κίνηση” είναι αυξημένη.

Ads

Ο δότης σπέρματος πληρώνεται συνήθως 30 έως 50 ευρώ τη φορά ενώ σύμφωνα με το νόμο δε μπορεί να αμειφθεί με ποσό περισσότερο των 200 ευρώ για όλη τη διαδικασία. Στην αμοιβή περιλαμβάνεται αποζημίωση για τα ιατρικά έξοδα και τη μετακίνηση του δότη.

Σύμφωνα με δήλωση του υπεύθυνου της Τράπεζας Serum στην “Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία” ο δότης δε μπορεί να διαθέσει το σπέρμα του περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα. Αυτό γίνεται προκειμένου βάσει της διεθνούς οδηγίας να μη μπορεί να βιοπορίσει κανείς απ’τη “σπερμοδοσία” ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα να γίνει επάγγελμα.

Οι δότες σπέρματος δε θα μπορούσαν παρόλα αυτά να ξεφύγουν της φορολόγησης από την κυβέρνηση. Το σπέρμα έχει ΦΠΑ 13% παρόλο που βάσει οδηγίας δεν επιτρέπεται η φορολόγηση προϊόντων του ανθρώπινου σώματος.

Ads