Ένα μήνα μετά το συντριπτικό πλήγμα από τον σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία, το θέμα της διαρροής ραδιενέργειας από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα δεν έχει ακόμη λυθεί, ενώ η κυβέρνηση του Τόκιο εξετάζει πλέον την επέκταση της ζώνης εκκένωσης. Εν τω μεταξύ, ένας νέος σεισμός μεγέθους 7,1 βαθμών σημειώθηκε τη Δευτέρα στην Ιαπωνία, δημιουργώντας νέες ανησυχίες. Νωρίτερα οι Αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για τσουνάμι ενός μέτρου στις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού, η οποία ήρθη λίγο αργότερα. Μετά τη νέα ισχυρή σεισμική δόνηση εκκενώθηκε ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα.

Ads

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωφυσικής των ΗΠΑ, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στην ξηρά, σε βάθος μόλις 10 χιλιομέτρων από την επιφάνειά της γης, σε απόσταση 22 χιλιομέτρων νοτιο-δυτικά του Ιουάκι, νότια του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα. Η Tepco, διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν νέα προβλήματα από το χτύπημα του Εγκέλαδου. Η ηλεκτροδότηση τριών αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα 1 διακόπηκε μετά τη σεισμική δόνηση. Σύντομα, όμως, ανακοινώθηκε ότι αποκαταστάθηκε η βλάβη. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές από το νέο σεισμό.

Ωστόσο, ότι ο κίνδυνος μεγάλης διαρροής ραδιενέργειας από το ιαπωνικό πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1 έχει «μειωθεί σημαντικά», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης. Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε σήμερα στην βορειο-ανατολική Ιαπωνία από τους επιζήσαντες και τους διασώστες στη μνήμη των θυμάτων της καταστροφής.

«Ο κίνδυνος να χειροτερέψει η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο και να προκληθεί νέα μεγάλη διαρροή ραδιενέργειας έχει μειωθεί σημαντικά», δήλωσε ο Γιουκίο Εντάνο. «Είναι προφανές ότι το εργοστάσιο δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει κανονικά», πρόσθεσε. «Θα πρέπει να ζητήσουμε από τους κατοίκους της περιοχής να την εγκαταλείψουν στην περίπτωση που υπάρξει κάποιο πρόβλημα (…) Ομως πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος έχει μειωθεί πολύ σε σχέση με την κατάσταση που υπήρχε πριν από μία ή ακόμη και δύο εβδομάδες μετά το σεισμό», υπογράμμισε ο Εντάνο.

Ads

Επανέλαβε εξάλλου ότι η ζώνη εκκένωσης σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από το Φουκουσίμα 1 «αναμένεται να είναι επαρκής». Παρόλα αυτά πολλά μέσα ενημέρωσης της Ιαπωνίας ανέφεραν σήμερα ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να επεκτείνει τη ζώνη εκκένωσης εξαιτίας των υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας.

Οι ανησυχίες για την ανικανότητα της Ιαπωνίας να ελέγξει την πυρηνική κρίση που έχει ξεσπάσει μετά το σεισμό αυξάνονται με το κυβερνών κόμμα του πρωθυπουργού Ναότο Καν να ηττάται σε τοπικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν χθες Κυριακή και τις γειτονικές Κίνα και Νότια Κορέα να αυξάνουν τις επικρίσεις τους.

Οι μηχανικοί στο Φουκουσίμα 1 δήλωσαν χθες Κυριακή ότι δεν έχουν προχωρήσει σημαντικά στην αποκατάσταση του συστήματος ψύξης του εργοστασίου που είναι κρίσιμο, ενώ πρόσθεσαν ότι ελπίζουν να σταματήσουν σήμερα τη διαρροή ραδιενεργού νερού στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Δημοσιεύματα για επέκταση της ζώνης εκκένωσης

Σύμφωνα με την εφημερίδα Asahi η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει σε κάποιες περιοχές τη ζώνη εκκένωσης γύρω από το εργοστάσιο στα 30 χιλιόμετρα εξαιτίας των υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας. Η εφημερίδα Japan Times ανέφερε σε άρθρο της ότι οι αρχές θα κλείσουν τη ζώνη των 20 χιλιομέτρων και δεν θα επιτρέψουν στους κατοίκους να επιστρέψουν για να πάρουν τα υπάρχοντά τους από τα σπίτια τους.

Η Ιαπωνία είχε αντισταθεί στις σθεναρές πιέσεις που είχε δεχθεί για επέκταση της ζώνης εκκένωσης στα 30 χλ από 20 χλ. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε την Κυριακή πως η ζώνη επέκτασης ενδεχομένως να επεκταθεί, ενώ σήμερα Δευτέρα, οι κάτοικοι ενός χωριού που βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 20 χλ από το πυρηνικό εργοστάσιο έλαβαν εντολή να προετοιμαστούν για την απομάκρυνσή τους. «Η κυβέρνηση φαίνεται πως πληροφόρησε τους κατοίκους του χωριού ότι θα συμπεριληφθούν στην αποκαλούμενη σχεδιαζόμενη ζώνη εκκένωσης» δήλωσε διοικητικός αξιωματούχος στο Reuters. Επισήμως, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως η ζώνη εκκένωσης επεκτείνεται στα 30 χλ. για τα παιδιά, τις έγκυες γυναίκες και τους ασθενείς.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Ναότο Καν, ο οποίος υπέστη σημαντικό πλήγμα στις τοπικές εκλογές της Κυριακής, επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές και προσπάθησε να διαβεβαιώσει τους κατοίκους ότι το κράτος θα τους στηρίξει. Επισημαίνεται ότι ο τραγικός απολογισμός κάνει λόγο για 28.000 νεκρούς και αγνοούμενους και 150.000 αστέγους.