Η πλειονότητα των εργαζομένων έχει τόσο πεσμένη διάθεση τη Δευτέρα το πρωί που αδυνατεί ακόμη και να χαμογελάσει, τουλάχιστον μέχρι τις 11.16 το πρωί, σύμφωνα με έρευνα για βρετανικό περιοδικό. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι μισοί εργαζόμενοι καταλήγουν να αργήσουν για στη δουλειά την πρώτη ημέρα της εβδομάδας διότι δυσκολεύονται να σηκωθούν από το κρεβάτι και να πάρουν απόφαση ότι τέλειωσε το Σαββατοκύριακο. Οι περισσότεροι δε, αποδίδουν ελάχιστα, συμπληρώνοντας μόνο τρεισήμισι ώρες παραγωγικής εργασίας.

Ads

Εκείνοι που πλήττονται περισσότερο από αυτό φαινόμενο φαίνεται πώς είναι άτομα ηλικία μεταξύ 45 και 54 ετών, οι οποίοι κατά την εργασία τους αναστενάζουν κατά μέσω όρο για 12 ολόκληρα λεπτά.

Σε φυλετικά ένστικτα αποδίδουν το φαινόμενο ορισμένοι επιστήμονες. Στους εργαζόμενους αρέσει να νιώθουν κομμάτι της «φυλής» τους και πάλι μετά το Σαββατοκύριακο και έχουν ανάγκη να κουβεντιάσουν και να περάσουν χρόνο σε χώρους όπου μπορούν να είναι μαζί με συναδέλφους τους, σύμφωνα με τον καθηγητή κλινικής ψυχολογίας Άλεξ Γκάρντνερ.

«Ο εργασιακός χώρος θα μπορούσε να είναι το καλύτερο μέρος για να βρίσκεται κανείς μια Δευτέρα πρωί, διότι κατά βάση είμαστε άνθρωποι των σπηλαίων με κοστούμια. Έχουμε ανάγκη ότι ανήκουμε σε μια φυλή, οπότε πάμε να πούμε τα νέα μας παρέα με ένα φλιτζάνι καφέ και μετά καθόμαστε για δουλειά. Αφότου δεθούμε σαν φυλή, ανεβάζουμε τους εργασιακούς τόνους για να έχουμε ένα παραγωγικό υπόλοιπο εβδομάδας, την ώρα που όσοι ξεκινούν πολύ δυναμικά ενδέχεται να καταλήξουν πολύ κουρασμένοι προς το τέλος της εβδομάδας» υποστηρίζει.

Ads