Το μυστήριο του οργασμού μελετούν στον γυναικείο εγκέφαλο δυο διαφορετικές ομάδες επιστημόνων, οι οποίοι με χρήση σαρωτών “είδαν” ποια είναι τα μέρη που ενεργοποιούνται κατά τη στιγμή εκείνη. Η κατάσταση συνείδησης των γυναικών που συμμετείχαν στο πείραμα αποδείχθηκε διαφορετική ανάλογα με την περίπτωση, ωστόσο αξιοσημείωτη είναι η δραστηριότητα που παρατηρείται στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια του οργασμού.

Ads

Παρόλο που ο οργασμός είναι ένα γνωστό ανθρώπινο φαινόμενο υπάρχουν πολλά που δε γνωρίζουμε γύρω απ’αυτό. Σύμφωνα με τα λίγα στοιχεία στη διάθεση των επιστημόνων στις ΗΠΑ, εκτιμάται πως μία στις τέσσερις γυναίκες δυσκολεύεται να φτάσει σε οργασμό ενώ ένα πέντε με δέκα τοις εκατό των γυναικών είναι ανοργασμικές. Οι πολύ λίγες όμως πληροφορίες γύρω από το θέμα καθιστούν δύσκολη την βοήθεια στις γυναίκες που την επιθυμούν, σημειώνει το σχετικό άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό Νew Scientist.

Οι επιστημονικές ομάδες λοιπόν πραγματοποίησαν έρευνες κατά τις οποίες παρακολουθούσαν την εγκεφαλική δραστηριότητα γυναικών με μαγνητικούς τομογράφους. Η πρώτη έρευνα έγινε στο Αμερικάνικο πανεπιστήμιο Rutgers του New Jersey με επικεφαλής το Dr Barry Komisaruk. Η ομάδα του δρ. Komisaruk ανέλυσε μαγνητικές τομογραφίες γυναικών τη στιγμή του οργασμού από αυτοϊκανοποίηση. Σ’ αυτή την περίπτωση διαπιστώθηκε αυξημένη δραστηριότητα σε περισσότερα από 30 τμήματα του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένου του προμετωπιαίου φλοιού, μια περιοχή που συμμετέχει σε εκφάνσεις της συνείδησης όπως η αυτοαξιολόγηση και η θέαση των πραγμάτων από τη θέση κάποιου άλλου. Ενεργοποιούνται επίσης σημεία που σχετίζονται με την αφή, τη μνήμη, την ανταμοιβή κι ακόμα και με τον πόνο.

H δεύτερη έρευνα έγινε στο Πανεπιστήμιο του Groningen στην Ολλανδία με επικεφαλής τον Γιαννίκο Γεωργιαδη. Η ομάδα παρακολούθησε την εγκεφαλική δραστηριότητα γυναικών που έκαναν έρωτα με το σύντροφό τους και παρατήρησαν ότι η ίδια περιοχή του εγκεφάλου “σβήνει” κατά τη διάρκεια του οργασμού. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα φαίνεται πως μια γυναίκα φτάνει σε κορύφωση μόνο όταν «αφήνεται».

Ads

«Όταν ρωτάς κάποιον πώς βιώνει τον οργασμό, περιγράφει ένα αίσθημα απώλειας του ελέγχου. Δεν είμαι βέβαιος αν αυτή η κατάσταση βοηθάει στην επίτευξη μεγαλύτερης απόλαυσης ή είναι απλά μία παρενέργεια» δήλωσε ο Δρ. Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στην Βρετανική Daily Mail.