Επιθεωρητές του υπουργείου Υγείας, δημοτική αστυνομία, υπηρεσίες των νομαρχιών, μέχρι και η ΕΛ.ΑΣ. επιστρατεύεται για την εφαρμογή του νόμου για το κάπνισμα από 1η Σεπτεμβρίου. Όπως δήλωσε και η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, από πρώτη του μήνα τίθεται σε εφαρμογή η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους.

Ads

Παράλληλα, δημιουργείται και υγειονομικό δίκτυο που θα περιλαμβάνει τα 212 Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα, όπου θα δημιουργηθούν ειδικά τμήματα κατά του καπνίσματος, ενώ 40 από αυτά θα εξειδικευθούν πλήρως στο θέμα με ενημερωτικά προγράμματα, ιατρικές εξετάσεις και προληπτικές δράσεις. Ακόμα, τα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ, όπως και τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ, θα ενταχθούν στο ΕΣΥ με ειδικό νομοσχέδιο που θα έχει ολοκληρωθεί σε περίπου δύο μήνες.

Από τα μέτρα εξαιρούνται για εννέα μήνες μόνο τα καζίνα και τα κέντρα διασκέδασης με μουσική λάιβ (όχι τα clubs). Επίσης, όσοι διαθέτουν καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα και ευελπιστούν να δημιουργήσουν ή να διατηρήσουν ημιυπαίθριους χώρους οι οποίοι θα μετατραπούν σε… καπνιστήρια πρέπει να γνωρίζουν ότι με βάση τον σχετικό νόμο εσωτερικοί χώροι θεωρούνται τα αίθρια αλλά και εκείνοι που διαθέτουν συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή, όπως και κάθε άλλη κατασκευή με σκέπαστρο και κλεισμένη με οποιονδήποτε τρόπο περιμετρικά. Ανοιχτοί θεωρούνται εκείνοι οι χώροι που έχουν ανοιχτές τουλάχιστον δύο πλευρές.

Όσον αφορά στις διαφημίσεις, σε κάθε είδους προβολή προϊόντων καπνού μπορεί να επιβληθούν πρόστιμα από 500 έως και 5.000 ευρώ, τα οποία θα είναι άμεσα εισπρακτέα.

Ads

Στόχος είναι να μειωθούν οι καπνιστές τουλάχιστον κατά 10% τον πρώτο χρόνο, αν και αποδεικνύεται δύσκολος καθώς στην Ελλάδα σε κάθε ενήλικα καπνιστή αντιστοιχούν κατά μέσο όρο 4.313 τσιγάρα τον χρόνο.

Αναλυτικά τα πρόστιμα

* Για κάπνισμα σε νοσοκομείο ή κάθε είδους φορέα υπηρεσιών υγείας, 100 ευρώ για τον καπνιστή και 500 ευρώ για τον υπεύθυνο διαχείρισης.

**Για κάθε αναμμένο τσιγάρο σε χώρο νηπιαγωγείου, παιδικούς σταθμούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς (κλειστούς και υπαίθριους χώρους) καθώς και σε σχολείο ή πανεπιστήμιο, 100 ευρώ για τον θεριακλή και 500 ευρώ για τον υπεύθυνο που δεν φρόντισε να αποτρέψει την πράξη.

**Για κάπνισμα σε κλειστούς χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών ομαδικών αθλημάτων και αθλητικών εκδηλώσεων το πρόστιμο είναι μικρότερο για τον παραβάτη και κυμαίνεται στα 50 ευρώ και 500 για τον υπεύθυνο.

**Αντίστοιχα θα πληρώσουν και οι εργαζόμενοι και οι προϊστάμενοί τους σε κλειστούς ιδιωτικούς χώρους εργασίας.

**Για τις καφετερίες, τα εστιατόρια και γενικότερα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος τα πρόστιμα διαμορφώνονται με βάση τους κατοίκους που έχει μια περιοχή. Ο καταστηματάρχης που έχει την επιχείρησή του σε δημοτικό διαμέρισμα κάτω των 2.000 κατοίκων θα πληρώνει πρόστιμο για τους θεριακλήδες πελάτες του 500 ευρώ, ενώ οι καταστηματάρχες που εδρεύουν σε περιοχές άνω των 2.000 κατοίκων θα επιβαρύνονται με πρόστιμο 600 ευρώ εάν δείξουν ανοχή ή δεν πάρουν τα απαραίτητα μέτρα.

Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων μπορεί να αποφύγουν και την ποινή αν αποδείξουν στον ελεγκτή ότι δεν αντελήφθησαν τον πελάτη-καπνιστή, ενώ είχαν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουν το κάπνισμα στον χώρο τους.

**Για τους εθισμένους που θα καπνίσουν σε παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής προβλέπονται 50 ευρώ και για τον υπεύθυνο 500 ευρώ. Ανάλογα είναι τα ποσά και για όλα τα μέσα μεταφοράς και τα αεροδρόμια.

**Οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα καπνίσουν πρέπει να καταβάλουν 50 ευρώ και οι προϊστάμενοί τους 500 ευρώ.

Πηγή: Ελευθεροτυπία