Σε μορφή χιονοστιβάδας φαίνεται να χτυπάνε και την χώρα μας πλέον οι διατροφικές διαταραχές, σοβαρές παθήσεις που εμφανίζονται κυρίως στην περίοδο της εφηβείας.

Ads

Σύμφωνα με επιδημιολογικές έρευνες το ποσοστό των νοσούντων από κάποια διατροφική διαταραχή στην χώρα μας ανέρχεται σε 6%, με το 1% να πάσχει από νευρική ανορεξία που έχει και τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας (20%), το 5% από νευρική βουλιμία, ενώ το 7% έχει χαρακτηριστικά και των δύο νόσων με συνέπεια το συνολικό ποσοστό των πασχόντων να ανέρχεται σε 13%.

Όπως τονίζει η διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών (ΕΚΔΔ) Μαρία Τσιάκα, στη χώρα μας η ενημέρωση είναι ελλιπής αφού υπάρχουν λάθος εδραιωμένες αντιλήψεις κα μύθοι γύρω από το θέμα, με συνέπεια το περιβάλλον των πασχόντων να μην μπορεί να τους παράσχει ουσιαστική βοήθεια.

Σε όλα τα παραπάνω προστίθενται και οι σοβαρές ελλείψεις σε εξειδικευμένες μονάδες θεραπείες καθώς και ο κοινωνικός στιγματισμός των ατόμων που υποφέρουν από κάποια μορφή διατροφικής διαταραχής.

Ads

Το Σάββατο 6 Μαρτίου, στο αμφιθέατρο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών στο Μαρούσι θα πραγματοποιηθεί η 1η Πανελλήνια Ημερίδα για την Οικογένεια και τις Διατροφικές Διαταραχές.

Στην ημερίδα θα μιλήσει η Καθηγήτρια Janet Treasure του King’s College Institute of Psychiatry, η επιστημονική ομάδα της οποίας απέδειξε ότι αν και η οικογένεια δεν ευθύνεται για την εμφάνιση των Δ.Δ., όμως ‘συντονίζεται’ με τη νόσο, με αποτέλεσμα να ισχυροποιεί και να διαιωνίζει το πρόβλημα.