Αυτό που οι περισσότεροι μας θεωρούμε αυτονόητο, αλλά δεν είναι για πολλούς συνανθρώπους μας, κατοχύρωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, προσθέτοντας μια παράγραφο χθες στην Διακήρυξη του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα: Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα σε καθαρό πόσιμο νερό.

Ads

Το ψήφισμα υιοθέτησε χθες με συντριπτική πλειοψηφία η Γενική Συνέλευση του διεθνούς οργανισμού, ύστερα από πρωτοβουλία του πρέσβη της Βολιβίας στον ΟΗΕ, Πάμπλο Σόλον: «Ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται στο μεγαλύτερο μέρος του από νερό. Τα 2/3 του σώματός μας και το 75 % του εγκεφάλου μας είναι νερό. Χωρίς τροφή μπορεί κανείς να επιβιώσει για αρκετές εβδομάδες, χωρίς νερό όμως όχι».

Στη ψηφοφορία 122 χώρες – μέλη ψήφισαν υπέρ, ενώ 41 – κυρίως βιομηχανικές – απείχαν. Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Βρετανία προσπάθησαν να αποτρέψουν την έγκριση του ψηφίσματος. Η Κίνα, η Ρωσία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Βραζιλία χαιρέτισαν την απόφαση αυτή, η οποία αν και δεν έχει νομική ισχύ, θεωρείται σημαντικό βήμα το ότι το δικαίωμα στο καθαρό νερό εντάχθηκε στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ περίπου 884 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό και 2,7 εκατομμύρια σε τουαλέτες και εγκαταστάσεις υγιεινής. Ως συνέπεια, κάθε χρόνο πεθαίνουν περίπου 2.000.000 άνθρωποι λόγω έλλειψης νερού ή από ασθένειες που οφείλονται σε μολυσμένο νερό. «Οι ασθένειες που προέρχονται από την έλλειψη νερού και εγκαταστάσεων υγιεινής, προκαλούν περισσότερα θύματα από ότι οι πόλεμοι. Η διάρροια είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου στα παιδιά. Η έλλειψη νερού σκοτώνει περισσότερα παιδιά από ότι το Aids, η ελονοσία και η ιλαρά μαζί».

Ads

Το πρόβλημα της ερημοποίησης που κάποτε θεωρούσαμε ότι απειλεί μοναχά την Αφρική και την Ασία πλέον έχει μεταφερθεί και στην Γηραιά Ήπειρο, με την έρημο της Νότιας Ισπανίας να διευρύνεται ετησίως κατά ένα τουλάχιστον χιλιόμετρο προς τα βόρεια. Ταυτόχρονα, σε όλο και περισσότερες περιοχές η έλλειψη νερού γίνεται αιτία συγκρούσεων. «Δεν θα υπάρχει αρκετό νερό για όλους, εάν συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Διανύουμε μια οικολογική κρίση υδάτινων πόρων. Οι ποσότητες πόσιμου νερού μειώνονται συνεχώς» δηλώνει η ιδρύτρια του πρότζεκτ Blue Planet, με αντικείμενο την προστασία και τη δίκαιη κατανομή των υδάτινων πόρων.