Οι περισσότερες αυτοκτονίες στις μεγαλουπόλεις της Νότιας Κορέας σημειώνονται λίγα μόλις 24ωρα αφότου η μόλυνση της ατμόσφαιρας έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα. Αυτό διαπίστωσαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Γιονσέι της Σεούλ, ύστερα από πολύχρονη έρευνα σε επτά πόλεις.

Ads

Προκειμένου να ερευνήσουν τον ρόλο της μόλυνσης στην αύξηση των αυτοκτονιών, οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Chang Soo Kim, συνέκριναν τα στοιχεία 4.000 αυτοκτονιών με την εμφάνιση στην ατμόσφαιρα μεγάλων συγκεντρώσεων από μικροσωματίδια ΡΜ10. Τα σωματίδια αυτά προέρχονται κυρίως από εξατμίσεις και είναι εισπνεύσιμα καθώς έχουν διάμετρο μέχρι 10 χιλιοστά του χιλιοστού.

Η ομάδα του Kim διαπίστωσε ότι οι αυτοκτονίες ήταν πιο συχνές δύο ημέρες μετά την κορύφωση της μόλυνση. Συγκεκριμένα, σημειωνόταν αύξηση κατά 9%, ενώ στους ανθρώπους που έπασχαν από καρδιαγγειακά και αναπνευστικά προβλήματα, τα οποία σχετίζονταν με τη μόλυνση και επιδεινώνονταν από αυτήν, τα ποσοστά των αυτοκτονιών σημείωναν αύξηση 19%.

Ο ρυθμός των αυτοκτονιών στη Νότια Κορέα, από 14 ανά 100.000 ανθρώπους το 1996, έφτασε σε 23 το 2006. Η αύξηση αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί σε χώρα του ανεπτυγμένου κόσμου.

Ads

Η έρευνα των Νοτιοκορεατών δημοσιεύεται παράλληλα με τη μελέτη μίας ομάδας ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Khaohsiung τση Ταίβάν, υπό τον Ying-Chin Ko. Οι τελευταίοι, τη δεκαετία του 1990 είχαν διαπιστώσει ότι τα υψηλά επίπεδα μόλυνσης στην ατμόσφαιρα συνδέονταν με το άσθμα σε περισσότερα από 160.000 παιδιά.

Οι ίδιοι ερευνητές, παρακολουθώντας για περισσότερο από μία δεκαετία τα παιδιά αυτά, σημειώνουν ότι οι αυτοκτονίες είναι διπλά πιο συχνές για όσους υποφέρουν από άσθμα, ενώ τονίζουν ότι όσο πιο έντονα ήταν τα συμπτώματα κατά την αρχή της έρευνας, τόσο πιο μεγάλος είναι ο κίνδυνος.

Πηγή: Νew Scientist