Ο επικεφαλής μίας νορβηγικής εταιρίας διέταξε όλες τις γυναίκες υπαλλήλους του να φορούν κόκκινο βραχιολάκι όταν έχουν περίοδο, για να δικαιολογούν τις συχνές επισκέψεις τους στην τουαλέτα!

Ads

Η απαράδεκτη αυτή απαίτηση αποκαλύφθηκε ύστερα από καταγγειλία νορβηγικού συνδικάτου, το οποίο έκανε λόγο για «τυραννικούς κανονισμούς τουαλέτας» γενικά στις νορβηγικές εταιρίες. Η καταγγελία ανέφερε ότι πολλές εταιρίες της χώρας έχουν «εμμονή» με την παραγωγικότητα, η οποία θεωρούν ότι μειώνεται εξαιτίας των συχνών επισκέψεων υπαλλήλων στην τουαλέτα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Mail Online, η αναφορά του συνδικάτου αποκάλυπτε ότι το 66% των διευθυντών τοποθετούν σύστημα ηλεκτρονικής κλειδαριάς στην τουαλέτα, υποχρεώνοντας το προσωπικό να ζητά από τους ίδιους την ηλεκτρονική κάρτα-κλειδί, για να παρακολουθούν τη συχνότητα των διαλειμμάτων. Επίσης, μία στις τρεις εταιρίες είχε σύστημα παρακολούθησης με κάμερες και στις τουαλέτες, ενώ άλλες έβαζαν τους υπαλλήλους να υπογράφουν σε «βιβλίο επισκεπτών» βγαίνοντας.

Η πιο ακραία απαίτηση ωστόσο, ήταν αυτή του διευθυντή που υποχρέωνε τις γυναίκες υπαλλήλους να φορούν κόκκινα βραχιολάκια όποτε είχαν περίοδο, για να δικαιολογούν τις συχνότερες επισκέψεις τους στην τουαλέτα. Το συνδικάτο εξηγούσε ότι οι γυναίκες δικαιολογημένα ένιωθαν να εξευτελίζονται, όταν αναγκάζονταν να φέρουν αυτήν την «ετικέτα», η οποία αποκάλυπτε σε όλους τους συναδέλφους τους μία τόσο προσωπική και ευαίσθητη πληροφορία.

Ads

Στην καταγγελία δεν εμφανίζεται το όνομα της εταιρίας όπου συνέβαινε αυτό. Ωστόσο το θέμα πλέον έχει περάσει στα χέρια του Νορβηγού διαμεσολαβητή για την απασχόληση Bjorn Erik Thon, ο οποίος δήλωσε ότι «Οι κανόνες τουαλέτας που σχετίζονται με τον εμμηνορρυσιακό κύκλο αποτελούν ξεκάθαρη παραβίαση της ιδιωτικότητας και είναι πολύ προσβλητικοί. Ελπίζω αυτό να μην είναι αντιπροσωπευτικό της νορβηγικής εργασιακής ζωής γενικά».

Ο Thon δεσμεύτηκε για την πλήρη επανεξέταση των κανόνων σχετικά με την εργασία και την ιδιωτικότητα το ερχόμενο έτος.