Ο γνωστός Άγγλος συγγραφέας Terry Pratchett, ο οποίος φέρει μάλιστα τον τίτλο του Sir, πρότεινε τη δημιουργία δικαστηρίων που θα έχουν τη δικαιοδοσία να επιτρέπουν σε ασθενείς που πάσχουν από ανίατες ασθένειες να θέσουν τέλος στη ζωή τους με τη βοήθεια γιατρού.

Ads

Ο ίδιος ο κ. Pratchett πάσχει από τη νόσο Alzheimer και δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να προσφύγει πρώτος σε τέτοια δικαστήρια, υπογραμμίζοντας ότι «έχει φτάσει πραγματικά ο καιρός» για να δημιουργηθεί το νομικό πλαίσιο σχετικά με την ευθανασία.

«Εάν ήξερα ότι μπορώ να πεθάνω όποτε θέλω, τότε η κάθε μέρα που ζω θα άξιζε όσο ένα εκατομμύριο βιβλία. Εάν ήξερα ότι μπορώ να πεθάνω, θα ζούσα. Είναι δική μου η ζωή, δικός μου ο θάνατος, δική μου η επιλογή», δήλωσε ο γνωστός συγγραφέας σε ομιλία του με τίτλο «Σφίγγοντας το χέρι στο θάνατο».

«Φυσικά και δεν περιμένω να είναι όλοι οι γιατροί έτοιμοι να βοηθήσουν κάποιον να πεθάνει… Αλλά μου φαίνεται λογικό να στηριζόμαστε στην ιατρική επιστήμη, που εδώ και αιώνες μάς βοηθάει να ζούμε καλύτερα και περισσότερο, να μας βοηθήσει να πεθάνουμε σπίτι μας εν ειρήνη και περιστοιχισμένοι από τους δικούς μας ανθρώπους, χωρίς να χρειάζεται να περάσουμε μία μακρά παραμονή στην αίθουσα αναμονής του Θεού», πρόσθεσε ο συγγραφέας στην παρέμβασή του στο Βασιλικό Ιατρικό Κολλέγιο.

Ads

Το 75% των Βρετανών τίθεται υπέρ της θέσπισης νέου νόμου που θα επιτρέπει την υποβοηθούμενη αυτοκτονία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Daily Telegraph.

Την περασμένη εβδομάδα, βρετανικό δικαστήριο αθώωσε την Κέι Τζίλντερντεϊλ που κατηγορείτο για απόπειρα δολοφονίας της κόρης της Λιν επειδή την βοήθησε να θέσει τέρμα στη ζωή της. Η κ. Τζίλντερντεϊλ ομολόγησε ότι βοήθησε πράγματι την 31 ετών κόρη της, η οποία έπασχε από το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, να θέσει τέλος στη ζωή της.