Έναν νέο τρόπο για να στέλνουν φάρμακα στον ανθρώπινο εγκέφαλο, ανέπτυξαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, χρησιμοποιώντας «μεταφορείς» του ίδιου του σώματος, τα λεγόμενα exosomes.

Ads

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα του πειράματος, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, μπορεί να είναι καθοριστικά για την αντιμετώπιση ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον ή της μυϊκής δυστροφίας.

Ένα από τα βασικότερα εμπόδια για την αντιμετώπιση διάφορων νόσων του εγκεφάλου, είναι ο αιματο-εγκεφαλικός φραγμός, που φιλτράρει τα βακτήρια και επιτρέπει στο οξυγόνο να περάσει μέσω του αίματος στον εγκέφαλο. Το σύστημα αυτό, πολύ συχνά εμποδίζει και τα φάρμακα να εισέλθουν στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να αποτυγχάνουν αρκετές θεραπευτικές μέθοδοι.

Η λύση βρέθηκε στα μικροσκοπικά exosomes, έναν «στόλο» από λιπώδεις κάψουλες που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για να μεταφέρει ουσίες μεταξύ κυττάρων. Η ερευνητική ομάδα εξόρυξε exosomes από το ανοσοποιητικό σύστημα των ποντικιών, τα εμπότισε με ένα συγκεκριμένο γενετικό υλικό και τα τοποθέτησε ξανά στο σώμα, με κατεύθυνση προς τον εγκέφαλο.

Ads

Συγκεκριμένα, στόχος ήταν το γονίδιο BACE1, που βρίσκεται εκεί και είναι σχετικό με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Τα αποτελέσματα έδειξαν μια μείωση της τάξης του 60% στη δραστηριότητα του γονιδίου.

«Είναι δραματικά και συναρπαστικά αποτελέσματα», λέει ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Matthew Wood. «Είναι η πρώτη φορά που το φυσικό σύστημα αξιοποιείται για τη μεταφορά φαρμάκων».