Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, οι ερευνητές αναφέρουν μια σημαντική παγκόσμια μείωση του αριθμού των γυναικών που πεθαίνουν κάθε χρόνο κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, από περίπου 526.300 το 1980 σε 342.900 το 2008.

Ads

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», αμφισβητούν την κυρίαρχη άποψη που παρουσιάζει τους θανάτους αυτούς ως δυσεπίλυτο πρόβλημα που έχει αντικρούσει κάθε προσπάθεια για την επίλυσή του.

Η μελέτη αναφέρεται μια σειρά λόγων για τη βελτίωση που καταγράφετε στα ποσοστά: χαμηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης σε ορισμένες χώρες, υψηλότερο εισόδημα, το οποίο βελτιώνει τη διατροφή και την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, περισσότερη εκπαίδευση για τις γυναίκες, αύξηση της διαθεσιμότητας των «ειδικευμένων συνοδών» – άνθρωποι με ιατρική εκπαίδευση – που βοηθούν τις γυναίκες να γεννήσουν. Οι βελτιώσεις σε μεγάλες χώρες, όπως η Ινδία και η Κίνα, συνέβαλαν στην πτώση του γενικού ποσοστού θανάτων.

Σύμφωνα με τη New York Times, ο Δρ. Horton δήλωσε ότι κάποιοι προσπάθησαν να πείσουν το περιοδικό «The Lancet» να καθυστερήσει τη δημοσίευση των νέων ευρημάτων, φοβούμενοι ότι οι καλές ειδήσεις θα υποβαθμίσουν τον σημαντικό χαρακτήρα της αιτίας τους. «Είναι μία από εκείνες τις περιπτώσεις που η επιστήμη και η ευαισθητοποίηση μπορούν να συγκρουστούν» τόνισε.

Ads

Η νέα μελέτη βασίστηκε σε περισσότερα και ποιοτικά καλύτερα δεδομένα και διεξήχθη με πολυπλοκότερη στατιστική μέθοδο από αυτή που είχε χρησιμοποιηθεί στην προηγούμενη ανάλυση, για την οποία εργάστηκε διαφορετική ερευνητική ομάδα. Στην ερευνητική ομάδα της προηγούμενης ανάλυσης, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «The Lancet», το 2007, συμπεριλαμβάνονταν ερευνητές από τη UNICEF, το Χάρβαρντ, την Παγκόσμια Τράπεζα, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας οι θάνατοι κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό εξακολουθούν να φτάνουν το μισό εκατομμύριο ετησίως. Ωστόσο, σε μικρό χρονικό διάστημα ο οργανισμός αναμένεται να εκδώσει τα δικά του στατιστικά στοιχεία για το τρέχον έτος.

Η καινούργια έκθεση έρχεται από τα Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, και χρηματοδοτήθηκε από το «Bill and Melinda Gates Foundation».

Οι ερευνητές ανέλυσαν τη μητρική θνησιμότητα σε 181 χώρες για τα έτη 1980 – 2008, χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε πληροφορία που μπόρεσαν να μαζέψουν από κάθε χώρα: αρχεία θανάτου, απογραφές, έρευνες και δημοσιευμένες μελέτες. Τελικά συγκεντρώθηκαν περίπου τρεις φορές περισσότερα δεδομένα από αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στην προηγούμενη έρευνα.

Μεταξύ των φτωχών χωρών με μακροχρόνια υψηλά ποσοστά θνησιμότητας, η πρόοδος ποικίλλει σημαντικά. Για παράδειγμα, από το 1990 έως το 2008, η μητρική θνησιμότητα μειώθηκε κατά 8,8% το χρόνο στις Μαλδίβες, ενώ αυξήθηκαν 5,5% στη Ζιμπάμπουε. Στη Νότιο Σαχάρα, η Αφρική έχει τα υψηλότερα ποσοστά μητρικής θάνατο. Στη Βραζιλία τα ποσοστά βελτιώθηκαν περισσότερο από το Μεξικό και στην Αίγυπτο περισσότερο από την Τουρκία. Σε Ινδία, Νιγηρία, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Αιθιοπία και Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, συνέβησαν περισσότεροι από τους μισούς θανάτους σε εγκυμοσύνες και τοκετούς για το 2008.

Η Ινδία έχει, ωστόσο, σημειώσει σταθερή πρόοδο, και επειδή ο πληθυσμός της είναι τόσο μεγάλος, η βελτίωση στα ποσοστά της συνέβαλε σημαντικά στην μείωση του παγκόσμιου ρυθμού μητρικών θανάτων. Η Κίνα έκανε επίσης σημαντική πρόοδο. Στην Ινδία, σημειώνονταν από 408 έως 1.080 θάνατοι ανά 100.000 γεννήσεις το 1980 ενώ το 2008 οι θάνατοι μειώθηκαν σε 154 με 395. Στην Κίνα, σημειώνονταν από 144 έως 187 θάνατοι ανά 100.000 γεννήσεις το 1980, και από 35 έως 46 το 2008. Αυτό που εξέπληξε και τους ερευνητές ήταν ο αριθμός των εγκύων γυναικών που πέθαναν από AIDS: περίπου 60.000.

Ο Δρ Horton υποστηρίζει ότι τα νέα δεδομένα θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους πολιτικούς να δαπανούν περισσότερα για τα θέματα υγείας κατά την εγκυμοσύνη. Τα δεδομένα διέλυσαν την πεποίθηση ότι τα στατιστικά στοιχεία είχαν κολλήσει επί δεκαετίες σε άσχημα επίπεδα. «Τα χρήματα που διατίθενται για την υγεία των γυναικών πιάνουν τόπο» τόνισε και κυβερνήσεις δεν είναι καλές ρίχνουν χρήματα.